Kastráta Farinelliho zkoumají vědci

BBC, Hej
13. 7. 2006 13:00
Londýn - Z hrobu bylo exhumováno tělo slavného zpěváka Farinelliho. Experti chtějí přijít na kloub tomu, jak se utvářel jeho virtuozní zpěv.

Farinelli byl jedním z tisíců chlapců, kteří byli vykastrováni proto, aby se zachovaly jejich vysoko posazené hlásky i poté, co vyrostou. Kastráti byli v Evropě populární od 16. století až do roku 1870, kdy byla tato operace zakázána.

V Itálii byly v 17. a 18. století ve věku kolem osmi let vykastrovány až čtyři tisíce chlapců ročně, převážně z chudých rodin. Stali se z nich operní zpěváci i sólisté v kostelních sborech a královských palácích.

Farinelli byl z nich tím nejslavnějším. Narodil se jako Carlo Broschi v roce 1705. Pohřben byl v Bologni v roce 1782 v rytířském oděvu.

O slavném Farinellim byl natočený i stejnojmenný film
O slavném Farinellim byl natočený i stejnojmenný film | Foto: Aktuálně.cz

Jeho ostatky prozkoumají nyní univerzitní vědci, kteří se pokusí zjistit, jak jeho unikátní hlas fungoval a jaký vliv měla jeho intenzivní hudební příprava na jeho utváření.

Vědci ze severoitalské Bologně změří Farinelliho lebku a kosti a provedou testy DNA. V týmu expertů je i odborník přes akustiku, který prozkoumá zbytky Farinelliho hlasivek, aby zjistil, co jeho hlasu dodávalo takový rozsah a sílu.

Testy DNA zas odhalí, co Farinelli jedl a jaké prodělal nemoci. Projekt organizuje Farinelliho studijní centrum v Bologni.

Hlas kastráta byl ceněn pro kombinaci zabarvení a síly. Byl to nezmutovaný mužský hlas schopný zazpívat i ty nejvyšší tóny, přitom ale se silou plic dospělého muže.

 

Právě se děje

Další zprávy