Karlovy Vary znají vítěze: islandský film Severní blata

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 7. 2007 19:35
Vratné lahve získaly uznání za scénář a cenu diváků
Režisér Baltazar Kormákur a producentka jeho filmu Severní blata
Režisér Baltazar Kormákur a producentka jeho filmu Severní blata | Foto: Ondřej Besperát

Karlovy Vary - Křišťálový globus, hlavní cenu 42. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, získal islandsko-německý snímek Severní blata režiséra Baltasara Kormákura. Krimithriller, který se na Islandu stal nejúspěšnějším domácím snímkem všech dob, vypráví o pátrání detektiva po příčinách jedné vraždy, která ho dovede až k několika dávným znásilněním.

Největší divácký favorit festivalu, černěhumorný norský Kurz negativního myšlení o skupině invalidů, kteří se snaží se vyrovnat se svými handikapy, dostal cenu za režii;  už se chystá do české distribuce.

Zvláštní cena poroty míří k australské road movie Šťastné míle, která vypráví o cestě tří přistěhovalců pouští. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Elvira Minguez ze skvostného španělského filmu Ostych o traumatech a tajemstvích skrytých v lůně jedné zdánlivě obyčejné rodiny.

Hned dvě ceny získal ruský film Prosté věci o anesteziologovi, který z finanční nouze vezme péči o přestárlého herce. Připadly oběma hlavním hercům - Leonidu Broněvojovi a Sergeji Puskepalisovi.

Dílčí úspěch zaznamenali domácí filmaři. Nejlepším dokumentem v kategorii nad 30 minut byla podle poroty dokumentární detektivka Lucie Králové Ztracená dovolená. Vypráví o jejím pátrání po skupině Asiatů, kterým chce vrátit kufr s fotografiemi z jejich evropské dovolené.

Zdeněk Svěrák převzal jedno ze zvláštních uznání za scénář k filmu Vratné lahve, hořké komedii o důchodci, který si začne vydělávat ve výkupu lahví místního supermarketu.

Mezi dokumenty krom Lucie Králové zvítězil Rus Sergej Loznica se snímkem Artěl či na festivalu ceněný snímek Problém s komáry a jiné příběhy.

V sekci Na východ od Západu vyhrál snímek Armin, koprodukce Bosny a Hercegoviny, Chorvatska a Německa. Zvláštní uznání si odnesla estonská Třída, drsný film o školní šikaně.

Výsledky byly vyhlášeny dnes na závěrečném ceremoniálu ve Velkém sále hotelu Thermal. O Křišťálový globus se v hlavní soutěži festivalu utkalo celkem čtrnáct snímků. Český účastník, Vratné lahve, bodoval kromě scénáře i u návštěvníků: získal diváckou cenu festivalu, která loni připadla slovenskému dokumentu Iné svety.

Zakončení festivalu se zúčastnil předseda vlády Mirek Topolánek, exprezident Václav Havel, kardinál Miroslav Vlk či hejtman karlovarského kraje Josef Pavel. Jeho hlavní hvězdou ovšem byl hollywoodský herec Danny DeVito, který během slavnostního večera převzal Křišťálový globus za mimořádný přínos světové kinematografii. "Je to první ženská s koulí, kterou budu mít doma," řekl.

Zcela zaplněný Velký sál hotelu Thermal v Karlových Varech
Zcela zaplněný Velký sál hotelu Thermal v Karlových Varech | Foto: Ondřej Besperát

Diváky stejně jako tolikrát předtím rozesmál i tím, když prozradil, jaké slovo ho naučil jeho přítel Miloš Forman. "Hovno," pronesl DeVito před zaplněným sálem, který mu tleskal vestoje. Herec, režisér a producent malé postavy Česko na oplátku tradičně označil za krásnou zemi.

Stejně tradičně festival zakončil prezident Jiří Bartoška, který poděkoval spolupracovníkům, porotám, divákům i herci Marku Ebenovi, který závěrečný večer opět uváděl. Poté všechny pozval na další ročník.

Ten letošní proběhl za mimořádného zájmu publika; akreditovalo se na něj více než 12 tisíc diváků, kteří shlédli 250 filmů. Uskutečnilo se 480 projekcí pro 135759 diváků. Loni jich do festivalových kin přišlo jen o několik set méně.

Na zahájení festivalu zavítala herečka Renée Zellweger, která předala cenu za mimořádný přínos klasikovi české animace Břetislavu Pojarovi. Hosty festivalu byl i režisér Tom diCillo, herečka Romola Garai či režisér Hal Hartley.

Denny DeVito uvedl na závěr festivalu film Hezké sny, v němž si zahrál jednu z hlavních rolí.
Denny DeVito uvedl na závěr festivalu film Hezké sny, v němž si zahrál jednu z hlavních rolí. | Foto: Ondřej Besperát

Zakončovacím filmem festivalu byla americká komedie Hezké sny, ve které DeVito ztvárnil postavu odborníka na lucidní snění. Komedii natočil Jake Paltrow, krom DeVita se v ní objevila i Penelope Cruzová či režisérova sestra Gwyneth. Film vstoupí do kin 19. července.

Už odpoledne byli vyhlášeni vítězové nestatutárních cen. Cenu FIPRESCI si z festivalu odváží ruský film Prosté věci, Mezinárodní asociace filmových kritiků ho ocenila za "pravdivý obraz posttotalitní společnosti v současném Rusku s pozoruhodnými hereckými výkony". Odnesl si i cenu ekumenické poroty.

Ta udělila čestné uznání francouzskému filmu Rozhovory s mým zahradníkem - za "kreativní zpodobení věčných lidských a univerzálních hodnot, které mohou obohatit náš současný svět."

 

Právě se děje

Další zprávy