Karlovy Vary budou Unaveny ruským sluncem

Kamil Fila Kamil Fila
22. 6. 2010 15:00
Festival odstartuje Jeff Bridges jako zhýralý zpěvák
Foto: Vojtěch Marek

Praha, Karlovy Vary - Letošní, 45. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech má přesnější obrysy. Na úterní tiskové konferenci byli představeni téměř všichni hlavní hosté, soutěžní filmy i speciální úlovky v nesoutěžních sekcích.

Kromě Juraje Herze dostane cenu za přínos světové kinematografii i ruský režisér a producent Nikita Michalkov, který na festivalu uvede svůj tříhodinový válečný opus Unaveni sluncem 2 (film měl premiéru v Cannes, ale mluvilo se spíš o tom, že režisér je prorežimní putinovec).

Cenu si z Benátek odváží i ruský režisér Nikita Michalkov
Cenu si z Benátek odváží i ruský režisér Nikita Michalkov | Foto: Reuters

Festival kromě ohlášeného herce Juda Lawa má navštívit i ještě jedna velká hvězda, nicméně pořadatelé hodlají její jméno oznámit a za pár dní. Důvody mohou být dvojí: jednak mohou stále probíhat jednání, jednak chtějí festival opět protočit v médiích.

Depp s manželkou nedorazí

Ohlášeny každopádně byl úvodní i závěrečný film. Na zahajovacím večeru se 2. července ve Velkém sále hotelu Thermal promítne drama Crazy Heart s Jeffem Bridgesem, jenž za hlavní roli zhýralého stárnoucího country zpěváka, který se snaží dostat zpět na vrchol, dostal Zlatý Glóbus i Oscara. 

Čtěte také:
Kdo bude mít ve Varech Otevřené oči, ocitne se v Cannes
Na karlovarský festival přijede Holmesův parťák Watson

Po závěrečné ceremonii 10. července pak bude k vidění francouzská komedie (K)lamač srdcí s Romainem Durisem a Vanessou Paradis (pořadatelé pozvali herečku i jejího manžela Johnnyho Deppa,  slavný pár ale návštěvu odmítl kvůli vytížení).

Hotova je i nová černobílá znělka s hostem loňského ročníku  Johnem Malkovichem (režíroval ji opět Ivan Zachariáš).

Předávání cen Laurence Olivier - Jude Law
Předávání cen Laurence Olivier - Jude Law | Foto: Reuters

Program byl letos lehce zeštíhlen a  důvody opět mohou být dvojí: jednak šetření v době krize,  jednak snaha promítat některé žádané snímky raději třikrát a ne pouze dvakrát. Festival tak v roce 2010 zahraje 180 celovečerních filmů (obvykle jich bývá přes 200), z toho 50 budou evropské a světové premiéry. Přitom se objeví víc českých filmů v soutěžních i nesoutěžních sekcích.

Kromě ohlášených 3 sezón v pekle a Kukyho v hlavní soutěži hraných filmů, Katky v soutěži celovečerních dokumentů, Zoufalců v sekci Na východ od Západu a Dvojky v sekci Fórum nezávislých to budou Muži v říji v sekci Variety´s Choice, kde slavný americký oborový časopis oceňuje různé „outsiderské" snímky (tedy oficiálně představuje nadějné, nejen evropské režiséry).

V nabídce se objeví i snímky z velmi exotických zemí, jako je Ázerbájdžán, Arménie a Albánie, či dokonce vůbec první film natočený v Grónsku.

Z Cannes, Berlína i Benátek

K  dříve ohlášeným soutěžním snímkům přibylo například čínské drama Diago o předání portugalské kolonie Macao pod správu Číny nebo íránské drama Jsou věci, které nevíš, jež je originální variací na slavného Taxikáře. 

Juraj Herz
Juraj Herz | Foto: Roman Souček

Zvláštní místo má v hrané sekci mystifikační dokument Hitler v Hollywoodu, který má odhalit „dlouho utajovanou pravdu o evropské kinematografii". Tento snímek přijedou uvést dvě slavné herečky - Marie de Medeiros ze Španělska a Micheline Presleová z Francie.

Předsedou hlavní poroty bude producent Ron Yerxa (Návrat do Cold Mountain, Jako malé děti, Malá Miss Sunshine), dále v ní zasednou třeba český režisér Bohdan Sláma a australský kritik David Stratton.

Do Varů přijedou tradičně i vítězné filmy z Cannes: letos francouzský snímek O bozích a lidech (Xavier Beauvois) o únosu křesťanských mnichů islámskými radikály, dále Věrná kopie režiséra Abbáse Kiarostámího s Juliette Binocheovou, jihokorejská Poezie Lee Chan-donga (ten bude letos i v hlavní porotě) nebo čadské drama Křičící muž.

Z berlínského festivalu pak Vary uvedou drsnou erotickou Housenku (Koji Wakamatsu) o zmrzačeném válečném veteránovi či animovaného Iluzionistu od režiséra Sylvaina Chometa proslaveného snímkem Trio z Belleville.

Foto: Kultura

Objeví se tu i nový snímek plodného Michaela Winterbottoma Vrah ve mně; hned tři ceny v berlínské soutěži dostalo ruské drama Jak jsem dopadl tohle léto od režiséra Alexeje Popogrebského o  dvou mužích na opuštěném ostrově v Arktickém oceánu.

Z benátského festivalu pak uvidíme izraelský snímek Libanon odehrávající se jen v prostoru tanku, dále francouzský film Lourdy se Sylvií Testudovou v roli ženy na vozíčku, která se vydá na poutní místo s vírou v zázrak, či ceněný debut módního návrháře Toma Forda Single Man s Colinem Firthem v hlavní roli.

Umění vnímat film

Soutěž Na východ od Západu se objeví očekávaný nový film rumunského autora Cristiho Puiu (Smrt pana Lazaresca) s názvem Aurora pojednávající o muži, který se jen tak rozhodne vraždit.

V sekci Fóra nezávislých se můžeme těšit na satiru Čtyři lvi od Christophera Morrise, známého coby šéfa firmy Denholma ze seriálu Ajťáci, který si tu utahuje z islámského terorismu.

Slavnostní předávání Zlatých glóbů - Colin Firth
Slavnostní předávání Zlatých glóbů - Colin Firth | Foto: Reuters

Retrospektivu Michaela Powella a Emerica Pressburgera přijede uvést střihačka Thelma Schoonmakerová (známá spoluprací s Martinem Scorsesem) a režisérská dvojice Andrew a Kevin McDonaldové. Tato sekce bude velmi prestižní, neboť se snímky dočkaly špičkové restaurátorské verze.

Vary jsou zjevně pyšné i na svou sekci Poklady filmových archivů, kde budou uvedeny dokonale vyčištěné a opravené kopie klasických filmů, jako jsou Podvodníci (Federico  Fellini), Gepard (Luchino Visconti), Nebeské dny (Terrence Malick), Pravda (Henri-George Clouzot) či Dopisy neznámé (Max Ophuls).

Z přednášek Master Class pořadatelé speciálně zmiňovali francouzského kritika Michela Cimenta jeho téma Umění vnímat film.

Karlovy Vary jako velká kulturní událost prokážou i jistý politický vliv. U příležitosti konání festivalu budou 4. července na ČT Otázky Václava Moravce věnovány zákonu o kinematografii, investičním pobídkám pro zahraniční producenty i zákonu o restaurování a digitalizaci českých archivních filmů.

Pro návštěvníky festivalu je důležitou zprávou, že online rezervace lístků začíná 29. června a je vhodné s ní nelenit.

 

Právě se děje

Další zprávy