Karlovarský festival vyhrál izraelský Restaurátor

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 7. 2011 20:40
Šulíkův Cikán dostal zvláštní cenu poroty
Restaurátor
Restaurátor | Foto: Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Vítězem 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je izraelský snímek Restaurátor. Jeho režisér Joseph Madmony (Yossi Madmoni) ve Velkém sále Thermalu převzal Křišťálový glóbus dotovaný částkou 30 000 dolarů.

Za slovensko-český snímek Cikán dostal jeho režisér Martin Šulík zvláštní cenu poroty s dotací 20 000 dolarů a představitel hlavní role Ján Mižigár zvláštní uznání. Cenu prezidenta festivalu předal Jiří Bartoška americkému herci, scenáristovi a režisérovi Johnu Turturrovi.

Vítězný film je psychologickou studií postav soudobé izraelské společnosti. Hlavní roli stárnoucího muže postaveného před otázku, zda má cenu dál držet krachující rodinný podnik, vytvořil Sasson Gabai známý i ze zahraničních produkcí; z dramatu Bez dcerky neodejdu, akčních snímků Rambo III a Delta Force One: Ztracená hlídka.

Speciál k festivalu včetně názorů na soutěž si přečtěte zde:

Šulíkův Cikán je příběhem romského chlapce z chudé osady na východě Slovenska, který se dostává do konfliktu s rasovými, sociálními a kulturními předsudky i s nepsanými zákony vlastní komunity. Šulík ho natočil především s neherci v autentickém prostředí.

Cenu za režii udělila mezinárodní porota v čele s maďarským oscarovým filmařem Istvánem Szabóem francouzské němé komedii Prázdniny u moře, kterou natočil Pascal Rabaté. Její hrdinové se dorozumívají jen výrazem a gesty.

Neviditelná
Neviditelná | Foto: Aktuálně.cz

Ocenění za nejlepší herecké výkony převzali David Morse za výkon v americko-kanadské soutěžní tragikomedii Spoluautor v režii debutujícího herce Martina Donovana a v Dánsku narozená evropská "shooting star" Stine Fischerová Christensenová. Morse je stejně jako Gabai znám z hollywoodských filmů a seriálů včetně sci-fi 12 opic či akčního příběhu Skála. Moderátor Marek Eben po předání ceny zvláště zdůraznil, že Morse si pro cenu přiletěl až z Ameriky a vrátil se tedy do Varů po pár dnech.

Fischerová Christensenová excelovala v německém psychologickém dramatu z divadelního prostředí Neviditelná. V režii Christiana Schwochowa v něm ztvárnila introvertní adeptku herecké profese, která je navzdory všeobecnému přesvědčení o nedostatku talentu obsazena do hlavní role žhavé a nebezpečné svůdnice.

Zvláštní uznání patří také Jocelyn Pookové za hudbu k dánsko-chorvatskému filmu Pokoj 304 režisérky Birgitty Stærmoseové.

Porota soutěže Na východ od Západu ocenila makedonsko-srbský snímek Punk's Not Dead Vladimira Blaževského. Zvláštní uznání udělila rusko-americkému filmu Generation P režiséra Victora Ginzburga.

V soutěži dokumentů zabodovaly dánský snímek Dobrý život Evy Mulvadové a polský film Deklarace nesmrtelnosti Marcina Koszalky. Porota udělující cenu Nezávislá kamera odměnila mystifikační dokument kanadského režiséra Aarona Houstona s názvem Sunflower Hour.

Cenu diváků převzal režisér Matej Mináč za slovensko-český koprodukční dokument s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina.

Po oficiální části zakončení MFF zhlédli hosté ve Velkém sále Thermalu romantickou komedii Woodyho Allena Půlnoc v Paříži. Snímek otevíral letošní festival v Cannes.

Jiří Bartoška pak poděkoval svým spolupracovníkům, sponzorům a divákům. Pozval je na 47. ročník festivalu, který se v Karlových Varech uskuteční od 29. června do 7. července 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy