Karel Čapek v nové vestičce. Po dvaceti letech se u Dobříše mění výstava o autorově životě

NIC NIC
28. 4. 2017 11:44
Po dvaceti letech se mění expozice v Památníku Karla Čapka na Strži ve Staré Huti u Dobříše. Návštěvníci se mohou těšit na zrekonstruované prostory plné dříve nevystavených osobních předmětů, fotografií a dalších dokumentů.
Foto: Památník Karla Čapka

Frakovou vestu a košili s motýlkem, dobový fotoaparát a expozimetr, s nimiž spisovatel pořizoval snímky neposedné foxteriérky Dášeňky, hedvábné kapesníky s monogramem, ponožky naaranžované v dobovém prádelníku nebo dvě podkovy pro štěstí nalezené při procházce, ale i jedinečné snímky pracovny a okolí letního sídla od Josefa Sudka. Tyto a řadu dalších předmětů nyní nabízí nově upravená expozice věnovaná životu a dílu spisovatele Karla Čapka v jeho památníku na Strži ve Staré Huti u Dobříše.

Výstava mapující jeho život a dílo se tu mění po dvaceti letech. V novém kabátě se ukážou i samotné prostory památníku, které jsou zrekonstruované.

"Kromě představení dosud nevystavovaných předmětů a archiválií spojených se životem Karla Čapka jsme novou expozicí chtěli vrátit letní vilu na Strži do podoby skutečně obývaného prostoru - místa, které spisovatel miloval, sám se pustil do jeho rekonstrukce a kde s Olgou Scheinpflugovou strávil i poslední roky svého života," říká ředitelka památníku Kristina Váňová. 

K vystaveným raritám patří třeba i účtenky od řemeslníků, kteří na Strži v letech 1935 až 1938 vykonávali nejrůznější práce a opravy. "Dokreslují každodenní pracovní úsilí těchto lidí, některé jsou i s autentickými pravopisnými chybami," doplňuje Váňová.

Výstava je otevřena od 29. dubna. Loni se do Památníku Karla Čapka přišlo podívat 12 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy