Jsem obyčejná žena, říká Cardinalová

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 3. 2006 15:15
Festival - Vždycky jsem se kamer spíš bála, říká Claudia Cardinalová. Českým fotografům na Febiofestu ovšem pózovala s nadšením. UVNITŘ VÝSLEDKY: KDO VYHRÁL KRISTIÁNA?

Italská hvězda z dob, kdy tohle označení ještě něco znamenalo, se narodila v roce 1938. Má za sebou úctyhodnou pětačtyřicetiletou kariéru, za niž v pátek večer na Febiofestu převzala cenu za celoživotní dílo. Při té příležitosti byly uvedeny mimo jiné její filmy A teď...dámy a pánové,Tenkrát na Západě či starší Statek. Sama si jej vyžádala.

Claudia Cardinalová ve filmu Statek
Claudia Cardinalová ve filmu Statek | Foto: Aktuálně.cz

"Je to dlouho, co jsem ho viděla a jsem ráda, že ho uvidím znovu. S režisérem Maurem Bologninim jsem pracovala víckrát. Tady nejsem princezna, ale obyčejná žena," prohlásila o snímku, v němž ztvárňuje prostitutku, která okouzlí mladíka v podání Jeana Paula Belmonda. Spolupráce s ním prý vždycky byla úžasná: "Dělali jsme spolu víc filmů a moc jsme si to užili."

Největší slávu Cardinalová zažila v 60. letech, kdy také navštívila tehdejší Československo. A podle svých slov se sem vrací ráda: "Nikdy jsem netočila film s českým režisérem, ale miluju tuto zemi. Nejsem tu poprvé a myslím, že Praha je opravdu krásná," řekla svým typickým zastřeným hlasem. Na žádný český film si ovšem nevzpomněla.

Infobox
Autor fotografie: Febiofest

Infobox

Kariéru začala jako vítězka soutěže o královnu krásy v roce 1957. Tak se také dostala do Benátek. "A první film, který jsem tam tehdy viděla, byl od Viscontiho," vzpomíná s tím, že věří na osud.

Jejím prvním filmem byla nicméně v roce 1958 Monicelliho komedie Zmýlená neplatí, ale s Viscontim spolupracovala na jeho nejslavnějších filmech Rocco a jeho bratři či Gepard. A vzpomíná na to dodnes: "Lucchino se mnou mluvil jen francouzsky, byl vzdělaný, mohla jsem s ním mluvit o hudbě, umění, malbě - o všem. Byl opravdu fascinující jako člověk i jako muž. Miloval mě a já jeho taky."

Claudia Cardinalová s Fero Feničem
Claudia Cardinalová s Fero Feničem | Foto: Febiofest

Se stejně hvězdným nadšením se ohlíží za svou kariérou. "Dělala jsem skvělé filmy a všechny jsou pro mne stejně důležité. Měla to jsem štěstí pracovat s nejdůležitějšími režiséry po celém světě- v Itálii, Francii, severní a jižní Americe, Austrálii i jinde. Ničeho nelituji a nejsem ani nostalgická. Vždycky žiji přítomností," prohlašuje poněkud nostalgicky.

Pracovala i s těmi nejlepšími herci: Alainem Delonem, Jeanem Paulem Belmondem, Burtem Lancasterem, Johnem Waynem a Seanem Connerym. Její nejslavnější rolí je ale vdova Jill ve filmu Tenkrát na západě Sergia Leoneho, na který si zavzpomínala i na Febiofestu: "Ještě než jsme začali natáčet, měl už Morricone hotovou hudbu a pouštěli jsme si ji. Vytváří spoustu emocí a  je to ideální způsob, jak se do postavy dostat. Hudební složka filmů je velmi důležitá."

Claudia Cardinalová v 60. letech v Československu
Claudia Cardinalová v 60. letech v Československu | Foto: Febiofest

A jak se Claudia Cardinalová stala hvězdou? "Nemám recept, jak se stát slavnou herečkou. Když jsem začínala, byla jsem velmi mladá. Šest měsíců na mne naléhali, abych roli vzala, a já pořád odmítala. Dnes si myslím, že jsem se stala tak slavnou právě proto, že jsem tak dlouho odmítala."

Věnovala se také divadelnímu herectví, i když se jí prý zdálo, že její hlas není pro divadlo příliš vhodný. Zato televizi moc ráda nemá: "Nedělala jsem moc televizních věcí, jsem hodně náročná. Film je sen a televize je realita - a já chci sen."

Cardinalová toho příliš neprozradila o plánech do budoucna. O tom, že by měla hrát v pokračování filmu Asterix, jak spekulují některá česká média, sama nic neví. "Přečtu si vždycky dvě stránky a když mě scénář zaujme, čtu dál. Kvalita scénáře je pro mě hodně důležitá," odpovídá na otázku, jak si vybírá role.

Claudia Cardinalová ve filmu Tenkrát na západě
Claudia Cardinalová ve filmu Tenkrát na západě | Foto: Aktuálně.cz

Zdá se, že teď žije především svou rodinou a obyčejnými věcmi: "Můj život je úplně normální. Díky tomu jsem také ještě pořád tady." O vztahu ke svým potomkům Patrickovi a Claudii pak sebeironicky říká, že je typická italská matka. Dětem prý volá tak dvacetkát za den a tráví s nimi spoustu času.

Ve volných chvílích prý Claudia Cardinalová jen tak sedí a má ráda ticho: "Jsem ráda sama, ráda se dívám na nebe, slunce, měsíc. Poslední dobou jsem hodně líná." Rozhodně tedy nemarní čas třeba nakupováním. "Když má člověk nějaký problém, měl by ho analyzovat a řešit - a  ne se vydat na nákupy. Navíc nakupování nesnáším. Giorgio Armani mě obléká už dvacet let, proto nechodím nakupovat: všechno, co chci, mi posílá rovnou domů," říká filmová hvězda a jako taková má jistě na obdobná prohlášení nárok.

 

Právě se děje

Další zprávy