John Cale, zakladatel The Velvet Underground, zahraje příští rok na festivalu Metronome

Kultura Kultura
5. 12. 2017 12:44
Dalším hostem červnového festivalu Metronome je skladatel, zpěvák, producent a multiinstrumentalista John Cale (75), který do Prahy přijede se svou kapelou. Během koncertu zahraje písně z celé své kariéry, tedy z doby spolupráce s Velvet Underground, jež spoluzakládal, i ze své sólové dráhy. Festival se bude konat 22. až 23. června na pražském Výstavišti.
Video: YouTube / KEXP

Rodák z Walesu John Cale se původně zabýval avantgardní vážnou hudbou, jeho nástrojovou specializací byl klavír a posléze viola.

V roce 1965 s rockerem Louem Reedem založil kapelu The Velvet Underground, po třech letech a dvou albech ale Cale pro neshody odešel na sólovou dráhu. V roce 1990 pak ještě společně vydali album Songs For Drella, které je poctou jejich společnému kamarádovi Andymu Warholovi.

Caleova verze slavného songu Hallelujah od Leonarda Cohena se stala hitem díky uvedení v populárním filmu Shrek. Inspiraci k nejnovějším nahrávkám pak Cale hledá i na poli elektronické hudby a hip hopu.

"Mezi desítkami dalších prací je zajímavá Caleova vazba ke dvěma hvězdám prvního ročníku Metronome Festivalu Prague 2016. V roce 1969 totiž produkoval debutové album kapely Stooges zpěváka Iggyho Popa a v Caleově kapele hrál v 70. letech český rodák Ivan Král. Cale mu to v roce 1995 oplatil skladatelskou a instrumentální spoluprací na Králově sólovém debutu Nostalgia," připomíná dramaturgyně festivalu Barbora Šubrtová.

John Cale je třetí ohlášenou zahraniční hvězdou Metronomu. Pořadatelé již oznámili účinkování britského písničkáře Toma Odella a DJ set britských Faithless.

Domácí scénu budou reprezentovat Tata Bojs speciálním celovečerním programem k 30. výročí založení kapely, ve kterém jako hosté vystoupí také Zrní, Umakart a Midi Lidi.

 

Právě se děje

Další zprávy