Jihlavský festival v ohrožení. Schází mu dva miliony

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 9. 2013 12:44
Festivalu žádá o dva miliony kraj a město
Foto: ave

Jihlava - Mezinárodnímu festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě chybí peníze na financování letošního 17. ročníku. Ředitel festivalu Marek Hovorka požádal o mimořádnou dotaci ve výši jednoho milionu korun kraj a stejnou částku by chtěl získat od jihlavské radnice.

"Jinak bychom museli zkrtit festivalový program," řekl Hovorka. Obě samosprávy budou o mimořádných dotacích rozhodovat v příštím týdnu, kdy zasednou zastupitelstva. Festival se letos uskuteční od 24. až 29. října.

Podle Hovorky se pořadatelé dostali do kritické situace kvůli transformaci Fondu kinematografie, a také v důsledku snižování podpory od ministerstva kultury i od soukromých sponzorů. "Ty dva miliony korun jsou nezbytně nutná částka pro to, abychom nemuseli zasáhnout do kostry festivalu, kterou se dlouhodobě snažíme držet," uvedl.

Podívejte se na fotografie z loňského MFDF v Jihlavě:

Organizátorům festivalu zatím chybí 3,8 milionu korun, více než třetina celkového rozpočtu. Hovorka předpokládá, že v tomto měsíci vyhlášené výzvy Fondu kinematografie přinesou asi 800 tisíc korun.

"Dalšími škrty jsme schopni ušetřit z celkového rozpočtu náklady v řádu několika stovek tisíc," doplnil. Bez mimořádné podpory kraje a města by se však festival v nynější podobě nepodařilo udržet. "Byl by kratší, probíhal by na méně místech, měl by méně reprezentativní program, a tak dále," uvedl Hovorka.

Žádost o mimořádný příspěvek kraje a města je podle Hovorky výjimečná. "Věříme, že od příštího roku bude mít Fond kinematografie větší rozpočet," vysvětlil. V minulých letech podle jeho slov čerpal festival z tohoto fondu ročně dva až tři miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy