Vítězem festivalu Jeden svět je časosběr o francouzské malířce, diváky zaujal Kuciak

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 3. 2023 22:24
Vítězem mezinárodního festivalu filmů o lidských právech Jeden svět se stal časosběrný snímek Apolonia, Apolonia o francouzské malířce Apolonii Sokolové, který režírovala Dánka Lea Globová Moniesová. Divácké ocenění získal detektivní thriller Kuciak: Vražda novináře od Matta Sarneckiho. Cenu Václava Havla si odnášejí tvůrci snímku Neznalí míru.
Režisérka Lea Glob Moniesová a hlavní herecká protagonistka filmu Apolonia Sokolová.
Režisérka Lea Glob Moniesová a hlavní herecká protagonistka filmu Apolonia Sokolová. | Foto: ČTK

Ocenění byla předána tento čtvrtek ve velkém sále pražského kina Lucerna. Festival pořádaný neziskovou organizací Člověk v tísni se letos uskutečnil ve 28 městech.

Život Apolonie Sokolové sledovala dánská režisérka Lea Globová Moniesová po dobu 13 let. "Hořkosladká, půvabná cesta natočená syrovou, intimní kamerou odhaluje nemožnost úplného poznání jiného člověka a hlubokou pravdu, že identita není neměnná," zdůvodnila výběr porota, ve které zasedli dánský režisér Simon Lereng Wilmon nebo bývalá programová vedoucí amerického festivalu Sundance Caroline Librescová.

Cenu za režii si odnáší Ukrajinka Alisa Kovalenková díky filmu Nevyhasneme. Vypráví o pětici náctiletých, kteří sní o životě mimo válečnou zónu a vydají se na cestu do Himálaje. "Z polí a chatrčí na Donbasu až po ohromující krásu a poklid Himálaje osciluje mezi krutostí každodenního života a světem představivosti a snů a sleduje cestu teenagerů uvězněných v pasti životních okolností, kteří poprvé zakoušejí netušené možnosti, aby vzápětí nevyhnutelně upadli zpět do válečné reality," uvedla porota.

Diváci za nejlepší film vybrali dokument Kuciak: Vražda novináře. Detektivní thriller režiséra Matta Sarneckiho dotváří úhly pohledu některých dosud nezpovídaných postav v kauze vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Snímek u diváků zvítězil v konkurenci 75 celovečerních dokumentů.

Cenu Václava Havla v kategorii Máte právo vědět získal titul Neznalí míru. Porota, v níž zasedli protikorupční aktivista Mykola Stajkov nebo držitelka Nobelovy ceny za mír Oleksandra Romantsovová, ji uděluje filmům výrazně přispívajícím k ochraně lidských práv. Neznalí míru sledují příběh bojovníků kolumbijské guerillové armády FARC, které společnost vnímá jako teroristy. Film dle poroty propůjčuje hlas skutečným obětem a otevírá diskusi o možném řešení lidskoprávních problémů.

Kategorii Česká soutěž, kde se rozhoduje o nejlepším tuzemském nebo koprodukčním dokumentu za uplynulý rok, vyhráli Návštěvníci od Veroniky Liškové. Letos nově uvedenou Cenu Jednoho světa interaktivně si odnesl projekt ve virtuální realitě Ráno před koncem světa, který provází událostí z roku 2018, kdy se Havaj ocitla pod falešnou hrozbou jaderného útoku. "Ráno před koncem světa je napínavé až do poslední chvíle a vzbudí ve vás víru v sílu naděje a úsilí jednotlivce," sdělili pořadatelé.

Regionální porota, kterou tvoří příznivci festivalu z nejrůznějších koutů republiky, pak ocenila snímek Farmář a hipster o udržitelnosti, potravinové soběstačnosti a přístupu k živočišné produkci. Vítězem Ceny studentské poroty se stal snímek Dívčí gang, jenž vypráví příběh mladé influencerky na sociálních sítích. Diváckou cenu Nadačního fondu Abakus za mimořádnou debatu, letos udělenou poprvé, si odnesla diskuse po filmu Sloní matka.

 

Právě se děje

Další zprávy