Jeden svět Brno zahájila dražba pro konžské sirotky

Kultura Kultura
20. 3. 2012 14:39
Zdejší festival patří mezi největší regionální odbočky
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Slavnostním zahájením v HaDivadle začal v pondělí Jeden svět v Brně. Součástí byla již tradičně charitativní dražba.  Letos se v ní sešlo 18 výtvarných děl na téma Zvířata žijící v Kongu, která vynesla celkem 24 tisíc korun ve prospěch sirotčince v této africké zemi, v němž žije devadesát dětí.

„Zprostředkováváme našim divákům informace skrz promítané dokumenty, ale chtěli jsme pro hrdiny našich filmů udělat i něco konkrétního," vysvětluje koordinátorka Jednoho světa v Brně Kateřina Petrášová.

Před dvěma lety proto brněnský festivalový tým ve spolupráci se sdružením Berkat a novinářkou Petrou Procházkovou zorganizoval dražbu ručně šitých panáčků s podpisy známých osobností. Loni se dražily předměty známých osobností. Vydražilo se nečekaných 42 750 korun, které šly právě do konžského sirotčince. Garantem projektu v Kongu je společnost Člověk v tísni, organizátor festivalu jeden svět.

Jeden svět v Brně patří mezi největší ze sítě regionálních festivalů. Letos si diváci a divačky vybírají z 39 dokumentárních filmů z politicky zaměřené kategorie Protesty, nepokoje, revolta, z kategorie filmů o sociálních vztazích Spolu navzdory, z ekologické kategorie Takzvaná civilizace i filmů zaměřených na Práva jednotlivce.

U příležitosti 20 let společnosti Člověk v tísni bude uvedeno také několik snímků dokumentujících počátky této organizace. Své filmy přijedou do Brna představit čeští režiséři, připravena je video-konference s režisérem dokumentu Zpět na Tahrír Petrem Lomem, některých debat se zúčastní také ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Jeden svět v Brně se koná od 19. do 27. března.

 

Právě se děje

Další zprávy