Jeden svět bojuje proti předsudkům. Co stojí za vidění?

Jan Gregor Jan Gregor
3. 3. 2013 19:13
Vybrali jsme nejzajímavější filmy z programu festivalu
Záběr ze snímku Na divokém severu
Záběr ze snímku Na divokém severu | Foto: ČT

Praha - Festival Jeden svět se za patnáct let svého trvání změnil v ohromnou instituci svého druhu, která do českých kin přináší to nejlepší, co se natočilo v oblasti nejen lidskoprávního dokumentu. V jeho programu je přes sto filmů, které prošly pečlivou dramaturgickou selekcí z několika tisíc přihlášených. I proto se nedá při výběru filmů zas tak moc splést. I tak vám naše redakce přináší tipy na ty největší programové hity.

V pasti ekonomické závislosti

Leitmotivem hlavního tématu Bojíte se snášet? je tolerance a zkoumání všech forem xenofobie. Je to téma bytostně české a v katalogu je významné množství snímků, které na problematiku nahlížejí prizmatem tuzemské zkušenosti. Například film Na divokém severu Davida Vondráčka, režiséra nejoceňovanějšího českého dokumentu loňského roku Láska v hrobě. Věnuje se bolavému stavu věcí v Sudetech. Mnoho z těch, kteří zde žijí, by rádo odešlo, nicméně jsou chyceni v pasti novodobého sociálního inženýrství a ekonomické závislosti na majetku.

Foto: Jeden svět

Jiný pohled na soužití majority s minoritou přináší film Cikáni jdou do voleb slovenského režiséra Jaroslava Vojteka, který sleduje pokus romského terénního pracovníka Vláda Sendreie naplnit své politické ambice. S pomocí svého volebního týmu a vybaven radami lidí z americké nadace rozjede živelnou a spontánní předvolební kampaň.

Většinové stanovisko zastupuje znepokojivý skupinový portrét Radovana Síbrta O slušnosti. Přívlastky jako slušný, normální nebo přizpůsobivý zaznívají z úst rezidentů problémového sídliště Janov coby mravní zaklínadla pro ideál českého občana. Režisér přitom předkládá mrazivou sondu do úvah lidí, kteří přitom nepatří k žádnému extremistickému hnutí

Foto: Aktuálně.cz

Pozitivní náhled nabízí zahajovací snímek režisérky Kari Anne Moe Statečná srdce. V portrétu čtyř politicky aktivních norských středoškoláků ukazuje vyspělost tamní demokracie, zdůrazněnou ještě umírněnou reakci tamní společnosti na masovou vraždu Anderse Breivika, jehož činu se díky tomu nepodařilo vnést do veřejného prostoru nenávist.

Kuriózní příběh o bezdomovci, kterého znají všechny celebrity, přináší film režisérky Mary Kerrové Radioman. Craig Castaldo posedává posledních dvacet let u všech natáčení na Manhattanu a je jakýmsi jejich maskotem. Úsměvný dokument dává amatérskému filmovému znalci unikátní příležitost - stát se opravdovou filmovou hvězdou, zatímco George Clooney se ve snímku objevuje jen ve vedlejší roli.

Neutěšený stav lidských práv je naopak jádrem snímku Řikejte mi Kuču, který přináší strhující portrét ugandského gay aktivisty Davida Katoa. Koncem roku 2009 přišel do parlamentu zákon, podle kterého by lidem s homosexuální orientací mohlo hrozit doživotní vězení, a někdy i trest smrti. Místní komunita gayů a leseb však byla odhodlaná vytrvalým úsilím svou situaci změnit.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Šmejdi a tykadla

V sekci Český pohled se představí další silné filmy místních dokumentaristů. Dokument Víta Klusáka a Filipa Remundy Svobodu pro Smetanu se v pracovní verzi s velkým úspěchem představil na jihlavském festivalu. Jeden svět snímek o proslaveném „tykadlovém" autobusákovi uvede před jeho premiérou v České televizi.

Foto: Jeden svět

Syrový dokument Silvie Dymákové Šmejdi ukazuje manipulaci, ponižování a nátlak, které se skrývají za zavřenými dveřmi „předváděcích zájezdů pro seniory".

Na intimně-poetickou strunu brnká ve svém působivém snímku Nový život rodinného alba Adam Olha. Jeho otec režisér se před časem rozhodl opustit svou ženu a šest dětí a začít nový život. Adam, nejstarší ze sourozenců a jediný zbývající muž v domácnosti, ve své osobní filmové zpovědi zkoumá otcovy staré fotky a filmové záznamy rodiny, srovnává je se současností a pokouší se zjistit, co otce vedlo k odchodu od rodiny.

Hledání lidského rozměru

Česká režisérská ikona Helena Třeštíková představí na festivalu svůj nejnovější časosběrný dokument nazvaný Vojta Lavička: Nahoru a dolů v hlavní soutěži. Představuje uplynulých šestnáct let v životě romského hudebníka, novináře a aktivisty.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Bude soupeřit například s filmem Lidský rozměr dánského režiséra Andrease M. Dalsgaarda, který představuje myšlenky architektonického kritika automobilismu a humanistického přístupu k urbanismu Jana Gehla, kterému se svým vizionářstvím podařilo proměnit města jako Londýn, Melbourne, New York, Kodaň, Los Angeles, Peking či Šanghaj.

V Sundance byl oceněn další soutěžní snímek režisérky Tinatin Gurchianiové Stroj, který cokoli vymaže. Svou sondu do života v zemi, která se dosud nezbavila tíživého sovětského dědictví, válečných šrámů a stále hledá svou moderní identitu, založila na jednoduchém nápadu - vypsala casting na film o mladých lidech.

Neviditelní hrdinové v. vlivné hlasy

Foto: Jeden svět

V sekci Máte právo vědět zaujme například film Neviditelní režiséra Yariva Mozera, který přibližuje život tří Palestinců - gayů, kteří byli nuceni odejít ze svých domovů a skrývat se v hlavním městě Izraele, Tel Avivu. Jejich jedinou šancí je opustit Blízký východ, svou kulturu, identitu a styl života a hledat štěstí někde ve třetí zemi jako žadatelé o azyl.

Ještě dramatičtější příběh nabízí příběh Po zemi, po moři, jenž byl nominován na prestižní Cenu Emmy. Severokorejský uprchlík Songgook pomalu začíná žít nový život v Jižní Koreji. Jeho manželka, se kterou čeká dítě, má ale stále členy rodiny v KLDR. Songgook se rozhodne zorganizovat jejich složitý útěk. Plán jim však zkomplikuje počasí a jihokorejská pobřežní hlídka. Ta odmítá pomoct unavenému Songgookovi, který strávil už skoro padesát hodin na lodi plné vody.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Přemýšlení o silách utvářejících podobu našeho světa doplňuje sekce Moc médií. Dokument Andrewa Rossiho Na titulní straně New York Times otevírá dveře přímo do srdce jednoho z nejvýznamnějších amerických deníků. Filmem se prolíná otázka, jakou roli média v těchto turbulentních časech vlastně sehrávají a jak by jejich působení mělo vypadat v budoucnu.

Režisérka Barbara Miller představuje ve svém filmu Zakázané hlasy tři odvážné ženy - kubánskou bloggerku Yoani Sánchez, čínskou lidskoprávní aktivistku Zeng a íránskou bloggerku Fernaz Seifi. Všechny přinášejí prostřednictvím sociálních sítí svědectví o životě v diktatuře a daří se jim autoritářské režimy dostávat pod nebývalý politický tlak. Proto časopis Time zařadil tyto revolucionářky 21. století, které symbolizují novou, internetem propojenou generaci, mezi nejvlivnější hlasy dnešního světa.

Oceněné tutovky

Foto: Jeden svět

Jeden svět přináší i úspěšné dokumenty, které bylo možné vidět na loňských festivalech. Vítěz karlovarské soutěže Poslední záchranka v Sofii představuje jednu z pouhých třinácti posádek rychlé pomoci v milionové Sofii. V hlavní roli přitom nejsou zranění, ale výhradně záchranáři, jejich práce a obdivuhodné nasazení, bohužel zcela nedoceněné. Kamera věcně dokumentuje postupy a ve tvářích zdravotníků pátrá po tom, jak tyto chvíle prožívají.

Dokument Alison Klaymanové Aj Wej-wej: Bez omluvy představuje nejznámější čínskou uměleckou celebritu, která je ve své zemi dlouhodobě cílem politické šikany. Film loni dostal Zvláštní cenu poroty na festivalu v Sundance.

Foto: Reuters

To jsou jen některé z tipů na filmy, které se budou promítat v Lucerně, Světozoru, Atlasu, Městské knihovně, Ponrepu a Evaldu. Festival nabídne i možnost setkání a debat s více než stovkou filmařů a hrdinů některých snímků. Krátké debaty po představeních doplní panelové diskuse po projekcích ve Francouzském institutu.

Předprodej vstupenek pro pražskou část začal 26. února. Cena vstupenky je 90 korun, akreditace stojí 440 korun a umožní vidět dva a o víkendu až tři snímky denně.

 

Právě se děje

Další zprávy