Je libo Scorpions nebo něco ostřejšího?

Martin Valeš
28. 7. 2006 13:00
Benátská noc - Ať už jedete za pohodou, nebo se řídíte heslem "sex, drogy a rock'n'roll", festival Benátská noc má co nabídnout každému.
Scorpions v akci, Athény 2005
Scorpions v akci, Athény 2005 | Foto: Scorpions

Už podvanácté se tisíce fanoušků chystají strávit víkend 28. až 30. července na Malé Skále. 

O přízeň posluchačů se tu utkává špička české rockové scény a ani letos to nebude jinak. I když vlastně k jedné změně došlo - pořadatelé se odhodlali pozvat prvotřídní zahraniční hvězdu, německé Scorpions.

Ti začali jako studentská kapela v Hannoveru v polovině šedesátých let, v sedmdesátých se stali nejvýznamnější rockovou kapelou Německa a v osmdesátých dobyli svět.

A to nejen ten západní - v roce 1988 hráli jako první tvrdá kapela v SSSR, a to v Petrohradě. V čase změn se zajímali o převraty v socialistických zemích a aktivně se do procesu zapojili, jak dokládá jejich největší hit Wind of Changes.

V roce 1990 zahráli na akci The Wall Rogera Waterse, která právě na postupimském náměstí oslavovala rok od pádu Berlínské zdi.

Po experimentech jako album Acoustica nebo projekt s filharmonií se vrátili ke kořenům a jejich 20. deska Unbreakable je zase poctivý hard-rock se všemi rysy, jakými se Scorpions proslavili.

Arakain
Arakain | Foto: Aktuálně.cz

Zahrají v pátek, ale nenechte si ujít ani Die Happy těsně před nimi. Ti jsou sice rovněž z Německa, ale z pódia v tu chvíli uslyšíte největší příval češtiny ze všech kapel, co tu budou.

Zpívá tu totiž Marta Jandová, energická, potrhlá a ukecaná. V Německu jsou kapelou první ligy, a i u nás se začínají prosazovat.

Máte na hlavě číro a na rameni krysu? To vás asi budou zajímat E!E, Plexis nebo slovenští veteráni Horkýže Slíže, songy jako Humusák, Půlnoční rebel a Malá žužu tu určitě zazní.

Nebo nosíte vlasy minimálně na ramena, zápěstí ozbrojená pyramidami a chodíte zásadně v černém? Není problém, vyberete si taky. Arakain je v nové formě, s čerstvým zpěvákem Honzou Toužimským a míří k novým hudebním cílům.

Celkem legrační je, že tu vystupují i dva předchozí zpěváci kapely Petr Kolář i Aleš Brichta. Třeba se dočkáme nějakého překvapení? A pokud vás zajímá metal ještě temnější nebo syrovější, zajděte třeba na Kryptor, Motorband nebo Krucipüsk.

Infobox
Autor fotografie: Benátská noc

Také vám může příliš ostrý a hlasitý randál vadit a máte raději písničkovější muziku. I vy jste tady dobře - je libo suprstár Anetu? Nebo radši tanečně-hudební uskupení ze Smíchova MIG-21?

Pro romantické povahy je tady Kryštof, kdo se cítí být nad věcí a bere život s nadsázkou, zase bude souhlasit s filozofií Mňágy a Žďorp.

Nejen pro veterány budou zajímavé české bigbeatové legendy. Do Beatové síně slávy byla nedávno přijata Hudba Praha - Jasná páka a zase se dala do koncertování.

Stejným oceněním se honosí i Vladimír Mišík a Radim Hladík, jejich ETC a Blue Effect jsou na programu taky.

skupina Kryštof
skupina Kryštof | Foto: Aktuálně.cz

Pražský výběr tu letos nepotkáme, potýká se s vnitřními problémy, ale minimálně dva jeho členové se tu ukážou - Vilém Čok se svým Bypassem a hlavně trio Pavlíček - Baláž - Střihavka. Zemi vzdálenou tipuji na jeden z nejsilnějších momentů festivalu.

Když vás přestane muzika bavit, není nic jednoduššího než sednout na pivo nebo se vykoupat v Jizeře, ale bude tu i exkluzivní kulturně-sportovní program.

Tradicí je fotbalový zápas rockerů, zajímavou podívanou poskytne i neckyáda. V neděli pak přijde na scénu František Ringo Čech a divadelní představení Dívčí válka.

Takhle bych mohl pokračovat donekonečna, leč tolik času nemám, protože právě mířím na Malou Skálu. Třeba se tam potkáme!

Oficiální stránky festivalu najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy