Je libo kresbu, koláž nebo výšivku? Moravská galerie je začala zájemcům pronajímat

ČTK ČTK
14. 10. 2017 18:48
Zarámované grafické listy či kresby nově půjčuje zájemcům Moravská galerie v knihovně Pražákova paláce. Po zaplacení nájemného může vybrané dílo několik měsíců zdobit kancelář nebo byt. Originál se tak dostane i k lidem, kteří by se neodhodlali ke koupi výtvarného díla. Fond artotéky vzniká "na zelené louce", kurátoři sami oslovují umělce a vybírají od nich vhodná díla. Fond se bude postupně rozšiřovat.
Michaela Paučo z Moravské galerie u jednoho z obrazů, který si lze vypůjčit.
Michaela Paučo z Moravské galerie u jednoho z obrazů, který si lze vypůjčit. | Foto: ČTK

Moravská galerie v Brně se rozhodla, že umělecká díla nabídne i těm, kteří by se sami neodhodlali k jejich koupi, a nově je začíná pronajímat. 

"Chtěli bychom, aby si lidé zvykali na to, že mají doma originál, aby se dozvídali více o současných českých umělcích," řekla mluvčí galerie Michaela Paučo.

Ceny včetně pojištění se pohybují od 50 korun na měsíc. Nejnižší nájemné galerie žádá od studentů či seniorů za práce na papíře. Firmy si, zejména za plátna, musí připlatit.

Při budování artotéky se galerie inspirovala hlavně v zahraničí, kde je podobná služba běžnější než v Česku. V Praze podobnou službu dlouhodobě poskytuje pobočka Městské knihovny v Opatově.

V brněnské nabídce zatím převažuje grafika a kresba, nechybí ale ani koláže, výšivky, akryly nebo akvarely. Lidé mohou vybírat prostřednictvím internetového katalogu nebo přímo v knihovně. Fond artotéky vzniká "na zelené louce", kurátoři sami oslovují umělce a vybírají od nich vhodná díla. Fond se bude postupně rozšiřovat.

 

Právě se děje

Další zprávy