Je libo Červeného trpaslíka, nebo upíry?

RiK
8. 2. 2006 10:30
Praha - Víkend v Praze proběhne v režii fanoušků sci-fi. Budou se konat hned dvě třídenní, na sobě nezávislé akce.

Ani přesto, že komunita příznivců SF&F literatury u nás není tak početná jako například v Americe, nejsou fanoušci schopni domluvit se a staví dvě svá setkání proti sobě.

Je pravda, že starší a větší akce s názvem Pragocon se zaměřuje na poněkud odlišnou cílovou skupinu než konkurenční Trpaslicon, ale i tak se fanoušci navzájem prolínají a skalní příznivci budou mít o víkendu těžké rozhodování.

Pragocon, který proběhne od pátku do neděle v ZŠ Benita Juareze v Bílé ulici v Praze 6 v Dejvicích, pořádá pod záštitou Mensy ČR ing. Václav Fořtík. Setkání je směřováno mladým lidem, kterým poskytuje množství workshopů a přednášek o tom, jak psát, jak vymýšlet tematické hry, pro návštěvníky je připravena i bohatá kolekce přednášek o fantasy i SF literatuře.

Součástí Pragoconu je i vyhlášení literární soutěže O cenu barda Marigolda, která je primárně určena tvůrcům do 18 let. Soutěž probíhá vždy od září. Minulých ročníků Pragoconu se zúčastnilo něco kolem tisíce návštěvníků.

Bližší informace včetně úplného programu naleznete na stránkách Mensy ZDE.

Pojeďte na Červeného trpaslíka

Konkurenci Pragoconu letos tvoří o něco dříve ohlášený Trpaslicon, který se primárně zaměřuje na komediální seriály v čele s legendárním Červeným trpaslíkem. Účast přislíbili i dabéři seriálu, kteří se zúčastní besedy s fanoušky. Mimo něj se mohou návštěvníci těšit na seriály jako Halo! Halo!, Černá zmije s Rowanem Atkinsonem v hlavní roli a mnoha dalšími.

Druhou programovou linii budou tvořit přednášky a kvízy o kultovní Zeměploše Terryho Pratchetta, k jednoznačným tahákům patří další z autorských čtení Jana Kantůrka.

Celá akce je pojata jinak než Pragocon, počet návštěvníků se v minulých ročnících pohyboval kolem dvou set. Setkání působí i díky skupině mladých a ochotných pořadatelů daleko komornějším, až rodinným dojmem.

Trpaslicon proběhne na Chodově v ZŠ květnového vítězství. Plánek cesty a program najdete na oficiálních stránkách Trpasliconu ZDE.

Víkendová nabídka je více než široká, zbývá jen dilema, kam se vypravit.

 

 

Právě se děje

Další zprávy