James Brown konečně pochován. Provizorně

kul, Reuters, AP
11. 3. 2007 12:36
New York - Kmotr funku a soulu, který zemřel loni o vánocích, byl až nyní uložen do hrobu. O posledním odpočinku se ale pořád mluvit nedá.
Smuteční rozlučka se slavným zpěvákem proběhla už v prosinci, místo jeho posledního odpočinku se ale teprve hledá
Smuteční rozlučka se slavným zpěvákem proběhla už v prosinci, místo jeho posledního odpočinku se ale teprve hledá | Foto: Reuters

Informaci o soukromém rodinném pohřbu v nděli zveřejnil úřad reverenda Ala Sharptona, který obřad za účasti Brownových potomků a blízkých přátel celebroval. Podle amerických médií bylo zpěvákovo tělo uloženo do krypty ve městě Beech Island ve státě Jižní Karolína, kde žije jedna z Brownových dcer.

Od loňského 25. prosince, kdy jeden z nejuznávanějších amerických hudebníků zemřel v nemocnici v Atlantě ve věku 73 let, respektive od smuteční veřejné rozlučky o pět dní později, bylo jeho tělo v bronzové pozlacené rakvi v místnosti s termoregulací.

Uložení do hrobu bránily především právní spory o dědictví; zpěvák čelil mnohým žalobám o přiznání otcovství a byla potřeba odebrat z těla ještě před uložením do hrobu vzorky DNA. O způsobu, jak to má být provedeno, se rovněž vedly spory.

"Jamesovy děti uhradily pohřeb z vlastních prostředků, aby se záležitost dál neprotahovala," vysvětluje v prohlášení Sharpton, jehož se zpěvákem pojilo dlouholeté přátelství.  "O dědictví se v současnosti vedou právní spory, jeho potomci však dali přednost tomu, aby byl otec uložen k odpočinku bez průtahů, spíše než čekat na rozhodnutí soudu."

Správci Brownovy pozůstalosti původně chtěli, aby bylo zpěvákovo tělo pohřbeno na prominentním místě ve hřbitovním parku v Augustě.

"Pan Brown si zaslouží víc než být u někoho na dvorku," kritizoval v rozhovoru pro agenturu AP rodinný pohřeb jeden ze správců pozůstalosti, další dlouholetý Brownův přítel Buddy Dallas.

V Elvisových stopách? Presleymu jezdí vzdávat hold do Memphisu fanoušci z celého světa. Příležitost si nenechal ujít ani bývalý japonský premiér Džuničiró Koizumi.
V Elvisových stopách? Presleymu jezdí vzdávat hold do Memphisu fanoušci z celého světa. Příležitost si nenechal ujít ani bývalý japonský premiér Džuničiró Koizumi. | Foto: White House

Současný Brownův hrob v rodinné kryptě má být ale jen provizorním řešením. Počítá se s tím, že jeho tělo bude nakonec uloženo ve veřejném mauzoleu spojeném s muzeem. Kde přesně takový památník vznikne, zatím není známo.

Podle agentury AP se dá očekávat, že vybudování muzea budou předcházet právní bitvy mezi Brownovými potomky a jeho poslední partnerkou a bývalou vokalistkou jeho doprovodné skupiny, Tomi Rae Hynie.

Brownovy děti prý také chtějí konzultovat věci s rodinou Elvise Presleyho; aby zjistily, jak přesně byla zpěvákova usedlost Graceland ve městě Memphis přeměněna po jeho smrti ve veřejně přístupné muzeum.

 

Právě se děje

Další zprávy