Irská kapela U2 nečekaně uspořádala koncert v krytu kyjevského metra

ČTK ČTK
8. 5. 2022 15:27
Členové irské rockové skupiny U2 v neděli nečekaně zahráli ve stanici kyjevského metra, která nyní slouží jako kryt před ruským ostřelováním. Do ukrajinské metropole je pozval prezident Volodymyr Zelenskyj. Na Twitteru to uvedli frontman kapely Bono a kytarista The Edge.
Koncert kapely U2 v kyjevském metru. | Video: Associated Press

"Prezident Zelenskyj nás pozval, abychom vystoupili v Kyjevě na znamení solidarity s ukrajinským lidem, a tak jsme to udělali," napsali hudebníci na Twitteru.

Jednašedesátiletý Bono na nástupišti stanice kyjevského metra uvedl hity With or Without You, Desire nebo Sunday Bloody Sunday. Překvapivému koncertu přihlížel malý dav fanoušků, včetně ukrajinských vojáků.

Píseň Stand By Me od amerického soulového zpěváka Bena E. Kinga si s Bonem zazpíval ukrajinský zpěvák Taras Topolja, frontman populární ukrajinské kapely Antytila. Všichni její členové se po začátku ruské invaze připojili k ukrajinské armádě. Nedávno ale spojili síly s britským písničkářem Edem Sheeranem a vydali společný charitativní singl.

Bono při nedělním vystoupení vyzdvihl boj Ukrajinců za svobodu a pomodlil se za mír. "Lidé na Ukrajině nebojují jen za vaši svobodu, bojují za nás všechny, kteří milujeme svobodu," řekl. "Modlíme se, abyste si brzy užili trochu toho míru," dodal.

Irský zpěvák a kytarista Paul David Hewson, přezdívaný Bono, často pořádá charitativní koncerty a založil několik nadačních fondů. Již několikrát byl proto navržen na Nobelovu cenu za mír.

 

Právě se děje

Další zprávy