Inscenací roku je podle kritiků hra o Zahradníčkovi, ocenili i Cirk La Putyka

ČTK ČTK
3. 3. 2021 21:32
Inscenací roku 2020 se v anketě divadelních kritiků stala dramatizace dopisů a veršů básníka Jana Zahradníčka. Připravil ji spolek Jedl, ze čtyř nominací Cen divadelní kritiky proměnila ještě tu za nejlepší ženský herecký výkon. Divadlem roku se stal soubor Cirk La Putyka, který od počátku pandemie koronaviru hledá nové cesty, jak udržet kontakt s diváky.
Cirk La Putyka.
Cirk La Putyka. | Foto: Jakub Plíhal

Ceny divadelní kritiky, dříve známé jako Ceny Alfréda Radoka, byly ve středu předány v přenosu na sociálních sítích pořádajícího časopisu Svět a divadlo.

Hlasovalo 66 kritiků, výsledky určil součet udělených hlasů. Předem nebyl stanoven ani omezen výběr inscenací, pro něž lze hlasovat. Jediným kritériem zůstalo, že muselo jít o projekt, jenž měl premiéru vloni.

Inscenaci nazvanou Zahradníček - Vše mé je tvé uvedl spolek Jedl v režii Jana Nebeského, scénář připravila představitelka ženské hlavní a jediné role Lucie Trmíková. Zahradníčka hraje Saša Rašilov, na Cenu divadelní kritiky byl také nominován. Ztvárnění manželky katolického básníka pronásledovaného a vězněného komunistickým režimem Lucií Trmíkovou ocenili kritici soškou za nejlepší ženský výkon.

Inscenace o básníkovi Janu Zahradníčkovi, který žil v letech 1905 až 1960, vznikla ke 115. výročí jeho narození. Zahradníček patří vedle Otokara Březiny, Josefa Floriana či Jakuba Demla k významným postavám české křesťanské literatury. Z patnáctiletého manželství s Marií Zahradníčkovou byl devět let vězněn v komunistickém lágru. Po jeho zatčení v roce 1951 byla manželka s třemi dětmi vystěhována z bytu, skončila na státním statku bez vody, elektřiny a topení.

Když byl Zahradníček vězněn, jejich dvě dcery zemřely na otravu houbami. Básník směl navštívit pohřeb s tím, že už se nemusí vracet, pak jej ale stejně odvezli zpět do vězení. Marie Zahradníčková přesto stihla počtvrté otěhotnět. Své čtvrté dítě viděl literát až v jeho třech letech, po návratu z vězení v roce 1960. Čtyři měsíce nato zemřel.

Inscenace se věnuje především devíti letům manželství na dálku, otcovství přes dopisy a lásce přes papír, bolesti, smíření a existenčnímu shonu vnímanému mezi řádky.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve středu dostal Karel Dobrý za roli v inscenaci Egona Tobiáše Malý stvořitel / Der kleine Fratz, inspirovanou životem a dílem spisovatele Franze Kafky. Režíroval ji opět Nebeský a uvedl spolek Jedl.

Ocenění za poprvé uvedenou českou hru má inscenace Tomaše Dianišky 294 statečných, kterou uvedlo Divadlo pod Palmovkou. Události kolem atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha zpracovává jako takzvanou dokufikční hru.

Vítězové Cen divadelní kritiky 2020

Inscenace roku
Lucie Trmíková: Zahradíček / Vše mé je tvé

Ženský herecký výkon
Lucie Trmíková jako Marie Zahradníčková - Zahradíček / Vše mé je tvé

Mužský herecký výkon
Karel Dobrý jako Franz - Egon Tobiáš: Malý stvořitel/Der kleine Fratz

Divadlo roku
Cirk La Putyka

Poprvé uvedená česká hra
Tomáš Dianiška: 294 statečných - Divadlo pod Palmovkou

Scénografie
Hza Bažant - Kabinet zázraků neboli Orbis pictus, Naivní divadlo Liberec
Zuzana Krejzková - Miroslav Bambušek, Jan Patočka: Kacířské eseje, Studio Hrdinů

Hudba roku
Marko Ivanović, David Radok: Monument - Národní divadlo Brno
Past (Ivo Sedláček, Dan Kranich): Seneca, Šílený Herkules - Antická Štvanice Praha

Talent roku
Jakub Maksymov (režisér, dramaturg)

 

Právě se děje

Další zprávy