Ikony českého sklářství a začínající umělci se sešli v Kotvě. Představí kvalitu českého rukopisu

Open Pyramid od slavné dvojice Stanislav Libenský - Jaroslava Brychtová.
Tomáš Brzoň: Kužel s čočkou
Tomáš Brzoň: Růžový kužel
Tomáš Brzoň: Vlna
Tomáš Brzoň: Vlna
Foto: Glass Line
Hana Slívová Hana Slívová
29. 11. 2017 11:41
V pražském obchodním domě Kotva je k vidění výstava Glass Line, která znovu představí díla ikon českého sklářství Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové či Bohumila Eliáše, ale také současné generace sklářů, jimž se taktéž daří v zahraničí. Na návštěvníky čeká na čtyřicet objektů od těch drobnějších až po dvoumetrové plastiky, k vidění bude sklo foukané, lepené, tavené i optické. Výstava potrvá do 5. ledna.

Sklářské výtvarné umění má v České republice dlouholetou tradici a tuzemští skláři dodnes patří ve světě k těm nejvíce ceněným. 

Mezi nejslavnější jména patří například manželská dvojice Stanislav Libenský (1921-2002) - Jaroslava Brychtová (nar. 1924), František Vízner (1936-2011) či Bohumil Eliáš (1937-2005).

"Výstava je jen malou ukázkou toho, jak mistrně čeští skláři dokážou pracovat se sklem, ať už ve žhavé podobě, kdy se sklo ručně tvaruje přímo u sklářské pece, nebo kdy ho pak měsíce pečlivě zpracovávají broušením a leštěním," vysvětluje Lukáš Hora, kurátor výstavy Glass Line.

Akci pořádá společnost Art Lines, která stojí za festivalem soch v ulici Sculpture Line. I proto jsou objekty "usazené" v rušném obchoďáku. Pořadatelé podle svých slov chtějí lidem sklo doslova postavit do cesty.

Kromě starší generace výstava v Kotvě ukazuje i práci nastupujících umělců. Zastoupený je tu i Bohumil Eliáš mladší, který pokračuje v rodinné tradici, nebo pětatřicetiletý Tomáš Brzoň.

Současnou generaci sklářů reprezentuje i Tomáš Hlavička, který kombinuje techniku taveného tabulového skla a vrstvení plátkových kovů, Rudolf Burda a jeho foukané sklo kombinované s nerezovou ocelí, anebo Ivana Šrámková a Jan Exnar, kteří patří k nejvýraznějším studentům Stanislava Libenského. Fotografické obrazy přenesené na sklo bude prezentovat Michal Macků.

 

Právě se děje

Další zprávy