Hurvínek slaví 90 let, muzeum v Praze nabízí jeho staré loutky i dárky od Spejbla

ČTK ČTK
22. 11. 2016 11:30
Svět dřevěné postavičky Hurvínka chce představit svým návštěvníkům Muzeum hlavního města Prahy, které spolu s Divadlem Spejbla a Hurvínka připravilo výstavu k 90. narozeninám této legendární české loutky.
Spejbl a Hurvínek
Spejbl a Hurvínek | Foto: archiv Divadlo Spejbla a Hurvínka

Nová výstava k 90. narozeninám slavné loutky nabídne návštěvníkům možnost nahlédnout do dárků, které dostal Hurvínek od Spejbla, Máničky a Bábinky, a jejich prostřednictvím se dozvědět řadu věcí o nich i samotném divadle.

"Stěny krabic budou uvnitř pokryté společnými vzpomínkami. Uvnitř dárků nebudou chybět ani různé interaktivní prvky," sdělili zástupci muzea. Dětští návštěvníci se tak zapojí do Hurvínkova příběhu a nakonec si s Hurvínkem zahrají i divadlo.

Výstava je k vidění od úterý a lidé si na ní mohou až do 19. února prohlédnout i archivní loutky včetně psa Žeryka. V rámci doprovodných programů, které muzeum k výstavě připravilo, se mohou setkat i se samotnými interprety postav.

Hurvínek baví děti i dospělé od 2. května 1926. Jeho duchovní otec Josef Skupa vytvořil prostořekého nezbedného chlapce jako parťáka k plešatému užvaněnému maloměšťákovi Spejblovi, který je o šest let starší než jeho syn Hurvínek. Od roku 1954 začal Skupu alternovat Miloš Kirschner a navázal na jeho tradici, že Spejbla a Hurvínka mluví vždy stejný herec. Od roku 1974 se s ním střídal Martin Klásek, který se o osm let později definitivně stal jejich třetím "tátou".

Hurvínkovy narozeniny už dříve připomněla řada akcí nejen v Praze, ale i v dalších městech ČR. Mezi nimi mimo jiné květnový koncert v pražském Foru Karlín nebo výstava v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi. Česká mincovna z Jablonce nad Nisou vydala k Hurvínkovým devadesátin tři pamětní mince – každou ve zlatém a stříbrném provedení.

 

Právě se děje

Další zprávy