Hudební rok patřil Lady Gaga a hodným i zlým klukům

Karel Veselý
30. 12. 2010 17:00
Deset úspěšných. Komu patřil rok 2010 v pop music?
Foto: Reuters

Každému z desítky nejúpěšnějších letošních interpretů patřil tento rok z jiných důvodů a každý reprezentuje jiný uzlový bod v pop music. Máme tu návrat opuletních hvězd a zároveň rostoucí popularitu "skromné" indie hudby. Úspěchy letos  slavil hip hop, který nehodlá vzdát hitparádový boj s country. Bodovaly comebacky, hvězdy z lidu i chytře využitý trend "udělěj si pop po svém".

Čtěte také:
Nejlepší desky roku nahráli Kanye West a Arcade Fire

 

Lady Gaga: Její klipy viděla miliarda diváků

MTV Video Music Awards - Lady GaGa
MTV Video Music Awards - Lady GaGa | Foto: Reuters

Na konci října vyhlásil portál YouTube, že Lady Gaga se stala prvním hudebním interpretem, jejíž klipy dohromady přesáhly ve sledovanosti hranici miliardy diváků. Jen se tak potvrdilo, že Gaga si v roce 2010 obtočila svět popu kolem prstu. A nemusela kvůli tomu ani vydat novou desku, vždyť The Fame Monster EP vyšlo už na konci roku 2009. I nové klipy Telephone a Alejandro pomohly k tomu, že desky se během letošního roku prodalo celosvětově 5,8 milionu kusů - což znamená celosvětově nejúspěšnější desku roku 2010. Nejen to pasovalo Gaga na pozici popkulturní ikony - k tomu si přidejte vyprodané světové turné (jeden z bezmála 140 koncertů odehrála i v Praze), které vydělalo přes 200 milionů dolarů a už teď patří do desítky nejúspěšnějších šňůr všech dob. Ať si o ni myslíte, co chcete, Gaga vrátila do populární hudby vzrušení a už dlouho neviděný mediální magnetismus. Jen si všimněte, že zprávy z předávání hudebních cen se proměnily v referáty o tom, co měla Gaga na sobě. Čtyřiadvacetiletá Newyorčanka se jednoduše stala globální hvězdou, i když hudební novináři předpovídali jejich smrt.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Arcade Fire: Hrdinové indie revoluce

Foto: Merge/Universal

V srpnu kanadská kapela hrála před vyprodanou newyorskou Madison Square Garden. Přenos, který přes portál YouTube putoval do celého světa, jim režíroval slavný Terry Giliam. Po bezmála dvou hodinách se schylovalo k triumfálnímu finále a k mikrofonu si stoupla Régine Chassagne, aby zazpívala skladbu Sprawl II (Mountains Beyond Mountains), která jejich písňový cyklus alba The Suburbs dokončuje. Jenže hned v začátku ji uteklo několik taktů, potom intonačně zakolísala. Win Butler - její manžel a šéf kapely - mávl rukou a kapelu nekompromisně zastavil. „Dámy a pánové, tohle je živá hudba. A teď znova..., " prohlásil a něžně líbnul svoji ženu na povzbuzení. Možná banální historka, ale pěkně ukazuje, čím Arcade Fire okouzlují a co můžou nabídnout proti umělým hvězdám z molochu nahrávacího průmyslu, od něhož se tvrdohlavě drží zpět. Třetí album kanadské kapely nazvané The Suburbs sklidilo skoro bezvýhradné nadšení kritiky a přidaly se i skvělé prodeje - deska vedla týden zároveň americký i britský žebříček a kapela si za něj vysloužila nominaci na Grammy v kategorii album roku. Triumf desky je zároveň potvrzením „indie" horečky - nezávislé nahrávací společnosti produkují čím dál více úspěšných nahrávek, které jsou schopné konkurovat velkým labelům. Síly mezi nimi a malými společnostmi se vyrovnávají souběžně s pokračující krizí hudebního průmyslu. V letošním roce dokázaly v americkém žebříčku zvítězit tři desky z nezávislých labelů - kromě Arcade Fire to byli Vampire Weekend s Contra a nahrávka Hope For Haiti Now. Další nezávislé hvězdy jako Sufjan Stevens nebo The National bodovaly v Top 10.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Eminem: Vyd(a)řený comeback


Foto: Aktuálně.cz

Titul nejprodávanějšího rappera všech dob mu v nejbližší době těžko někdo ukradne, jeho loňský návrat s albem Relapse po pětileté pauze ale ještě příliš nepřesvědčil. S novinkou Recovery z roku 2010 se už Eminem vrací zpět na trůn. Je to jeho asi posluchačsky nejpřístupnější album a ačkoliv kritikové příliš radostí nevýskají, Em s ním sedm týdnů vedl americký albový žebříček a prodal dohromady tři miliony kusů; a tomuto číslu se v letošním roce za mořem nikdo nepřiblížil ani vzdáleně. Celosvětově se pak jeho desky prodalo 5,7 milionu kusů - což je druhé místo za Lady Gaga. Třešničku na dortu Eminemovi přinesla první prosincová středa a deset nominací na Grammy včetně těch v nejprestižnějších kategorií. Kdo tvrdil, že hip hop je definitivně komerčně mrtvý, musí při pohledu na prodejní čísla Eminemovy novinky trochu přehodnotit závěry.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Taylor Swift: Milion prodaných desek v jednom týdnu


American Music Awards - Taylor Swift
American Music Awards - Taylor Swift | Foto: Reuters

Osudná událost z loňského předávání klipových cen televize MTV nakopla kariéru osmnáctileté country zpěvačky, která je tak nenápadná, až je nápadná. Taylor Swift zakončila rok 2009 s nejprodávanější deskou v USA a v roce následujícím vystřelila do stratosféry s novinkou Speak Now, které během jediného týdne prodala milion kusů. Z ženských sólových interpretek se to v novém tisíciletí zatím povedlo jen Britney Spears a Norah Jones, žádná z nich ale nemusela bojovat s ekonomickou recesí. Fantastická prodejní čísla pro novou desku dokazují i změny v „demografii" americké populární hudby. Po jednu dekádu dlouhé dominanci tzv. urban music (hip hop, r´n´b, nu soul) se nejlukrativnějším segmentem největšího světového trhu s hudebními nosiči stalo právě country. Dřevní žánr střižený popovými refrény kraloval podzimnímu trhu zcela neohroženě; kromě Taylor Swift slavily vítězství také nahrávky skupiny Zac Brown Band, zpěváků Tobyho Keitha a Kennyho Chesneyho nebo dvojice Sugarland.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Kanye West: Kritikou oslavovaná cesta do podsvětí


Foto: Reuters

Hudební magazíny Rolling Stone, Spin, Vibe, Onion A.V. Club, Stereogum nebo Pitchfork mají jasno: nejlepší desku roku natočil chicagský rapper, o kterém si v seriálu South Park i v Bílém domě myslí, že je debil. Z výbuchů nenávisti v přímém televizním přenosu, žlučovitých poznámek na Twitteru a zrušených koncertů se při půlroční nahrávací session v haitské sopce zrodil nový Kanye West - maniak, který do posledního písmene naplňuje stereotyp šíleného génia (či geniálního šílence). Jeho opulentní album My Beautiful Dark Twisted Fantasy sochá fantastický pop, který funguje v průniku intimní sebereflexe a excentrického předvádění. A to West ještě vypustil na internet pro fanoušky materiál na jedno skoro stejně dobré album a natočil půlhodinovou filmovou fantazii Runaway. Celý rok do něj šila média, ale na konci roku museli i největší kritici uznat, že když jde o hudbu, tak West umí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Take That: Miláčci Britů zlomili prodejní rekord

Foto: Aktuálně.cz

Kdysi bývali jalovým boybandem na jedno použití, jenže Take That dokázali něco zázračného - vyrůst se svými posluchači, přesněji posluchačkami, udělat ohromující návrat a stát se nejúspěšnější britskou skupinou nového tisíciletí. Když se k jejich comebacku přidal i dosud váhající Robbie Williams, bylo vymalováno: nová deska The Progress prodala v prvním týdnu přes půl milionu kusů, což se v Británii nikomu nepovedlo už třináct let. Přidaly se navíc pozitivní recenze, které kapelu chválí za odvážnější hudební produkci. Oproti kavárenským melodiím předposledního alba The Cirkus jim ostřílený producent Stuart Price (známější coby Les Rythmes Digitales nebo spolupracovník Madonny na jejím disco albu Confessions on a Dancefloor) pomohl k modernímu soundu a stigma boybandu je pryč. Určitě se na tom podepsaly i převládající retro nálady a tradiční ostrovní potřeba ujišťovat se o své hudební velikosti. Každopádně  Britové si najednou své Take That hýčkají a považují je za svým způsobem za instituci domácího popu. Guardian je dokonce srovnává s Killers, Scissor Sisters, či Muse z éry kolem desky Supermassive Black Hole. Jen kdyby ještě vyšel útok na Ameriku.  

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Glee: Nejúspěšnější televizní muzikál válcuje žebříčky

Foto: ABC

Už tu byly seriály, které sbíraly po hrstech Emmy i Zlaté Glóby, jenže muzikálová romance Glee o středoškolském sboru k tomu přidává i drtivý atak na hudební žebříčky. Popularita Glee, která zasáhla i Česko, není záhada, ale dobrá formátová alchymie: seriál chytře navazuje na úspěšné dětské a teenagerské hudební seriály, s nimiž před nedávnem přišla Disneyho kabelová televize, a k tomu těží ze síly hitovek ve stylu "udělej si pop po svém". Jako v každém správném muzikálu dohrávají písně děj a prozrazují něco víc o hrdinech a jejich osudech. Tato nová citová vazba na staré šlágry vyrábí nové hity, jako v případě skladby Don't Stop Believing skupiny Journey z roku 1981. Její refrén Neztrácej svou víru a stal mottem středoškolských otloukánků, kterým nikdo nevěří. Nová verze písně se v USA vyšplhala na čtyřku singlového žebříčku, v Británii byla dokonce druhá. Minialba s hudbou ze seriálu letos dvakrát vyhrála americký žebříček. Zpěváci sboru - jednotně označovaní jako Glee Cast - už dokonce překonali Beatles v počtu singlů v první stovce hlavního amerického žebříčku. Do poloviny prosince jich nasbírali 102 a jen sedm jim chybí k překonání rekordmana Elvise Presleyho. 

 

Rihanna: Královna singlových žebříčků

Rihanna
Rihanna | Foto: Reuters

Málokdy se stane, aby jeden interpret vládl singlovým žebříčkům na obou stranách Atlantiku s dvěma odlišnými skladbami. Letos to dokázala Rihanna. Během listopadu vydala z nové desky Loud rychle za sebou dva singly, které těží z hitmakerského citu norského producentského týmu Stargate. Taneční trhák Only Girl (In The World) a popovější What's My Name s rapperem Drakem dobyly žebříčky na obou stranách oceánu, potažmo po celém světě a barbadoská princezna přidala další perly do své hitové šňůry. V USA letos stanula na vrcholu Hot 100 hned čtyřikrát - ke dvěma zmíněným skladbám si připočítejte ještě lednové vítězství Rude Boy z loňské desky Rated R a také společný track s Eminemem Love the Way You Lie. Přes obrovské hity ale RiRi nadále zůstává singlovou zpěvačkou, její albové prodeje za těmi nejúspěšnějšími zaostávají. Dosud nikdy nezískala číslo jedna albového žebříčku ani v USA, ani v Británii - a novinka Loud to nezměnila. V singlech si to ale vyhradila.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Susan Boyle: Zopakovala úspěch svého debutu

Susan Boyle
Susan Boyle | Foto: Profimedia.cz

Asi každý, kdo trochu rozumí hudebnímu průmyslu, tušil, že Susan Boyle letos prostě musí vydat vánoční album. Kdo by si ale vsadil, že z něho bude hned nejúspěšnější deska žhavě sledované sezóny v USA? SuBo vloni vtrhla do žebříčků, aby světu prodala svůj dojemný příběh i fantastický hlas - a na jejích celosvětových devět milionů kusů alba I Dreamed a Dream neměla ani Lady Gaga. Jenže podobné příběhy se odehrávají jen jednou za život a vše nasvědčovalo tomu, že Susan Boyle se s novou deskou The Gift nemůže těmto číslům ani vzdáleně přiblížit. Novinka měla skutečně skromnější vstup - 318 tisíc v prvním týdnu, jenže v druhém prodala o dalších dvanáct tisíc víc a na začátku prosince už v USA překonala milionové prodeje. Byť se loňské pořadí proměnilo a Taylor Swift letos Boyleovou porazila ve vánočním týdnu o pět tisíc kopií, ukázalo se, že její marketingové kouzlo posílené vánoční náladou zafungovalo podruhé.

 

Florence + The Machine: Britská hvězdička slaví úspěchy ve světě

Předem známou vítězkou věštecké kategorie je písničkářka Florence And The Machine, která získala Critics' Choice jako nejslibnější talent pro rok 2009
Předem známou vítězkou věštecké kategorie je písničkářka Florence And The Machine, která získala Critics' Choice jako nejslibnější talent pro rok 2009 | Foto: Pavel Kroulík

Britská novinářská anketa The Sound Of... nemá poslední dobou při výběru budoucích hvězd šťastnou ruku. S Florence + The Machine, jež se předloni umístila na třetím místě, se ale odborníci strefili. Zatímco Little Boots a White Lies, kteří ji tehdy přeskočili, jsou dnes skoro zapomenuti, ve Florence Welch našli Britové novou královnu. Její deska Lungs už trůní v britském albovém žebříčku nepřerušovaných 65 týdnů a prodalo se jí skoro půl milionu kusů. Odnesla si za ni hlavní cenu na jarním ceremoniálu Brit Awards, ale úspěchy už slaví i v cizině. Američané přijímají britské zpěvačky jen výjimečně, Florence je ale okouzlila stylem, který mnohým připomíná mix Tori Amos a Kate Bush. Lungs bodovala v americké Top 20, kam desce pomohl singl Dog Days Are Over, jenž zpěvačku zviditelnil použitím v reklamě. Akcie Florence + The Machine může dále zvýšit Grammy za objev roku, na kterou je nominována. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy