Hudební léto definitivně začalo

Jan Šprincl
22. 6. 2007 9:00
Sousedi nám pořád dávají na frak
J.A.R
J.A.R | Foto: I. Prokop

Praha - I letos se zdá, že letní festival chce pořádat snad každý, kdo má aspoň dvorek s přívodem elektrického proudu. Pro začátek stačí postavit stánek s pivem a oslovit české kapely křižující zemi. Klikněte na myší na kraj, kde chcete pařit, vybízí u soupisky internetový server.

Přinášíme vám výběr úspěšných akcí, které se prosadily odlišnou nabídkou, ale i těch, které dokázaly vyhmátnout leckdy podivné tužby českých fanoušků.  Kdo se chce bavit se známými v "open" klubech a zhlédnout kapely, na které se přes rok nedostal, má i letos možností víc než dost. Za velkými i novými  jmény se na výjimky musí za hranice: na slovenskou Pohodu nebo maďarský Sziget.

United Islands of Prague - 21.-23. června, Praha
Čtvrtý ročník metropolitního festivalu se po komplikacích oklepal a uskromnil. Nezve už hvězdy evropských hitparád, zato se z pražských ostrovů rozprostřel i do přilehlých ulic a klubů. Hudba a divadlo v podání stovky interpretů ze 14 zemí je letos zadarmo. Účinkující: Socalled Orchestra, Mr. Review, The Ford Blues Band, Madioko et Rafika, Warren Suicide, Načeva, PSH, Václav Koubek, Garage, Tam-Tam Orchestra.

 

Noc plná hvězd - 29.-30. června, Třinec
Muži v kůži a s proklatě dlouhými vlasy letos popatnácté předvedou, co znamená opřít se do strun a protrhnout blánu bicích. Hvězdami třinecké přehlídky je britský perkusista Alan White, jehož kariéra byla nejdéle spojena s legendárními Yes, a němečtí trash metalisté Destruction. Účinkující: Alan White and Friends, Destruction, Doro, Waltari, Punget, Stench, No Name, Kreyson, Peha, Harlej, Doga, Horkýže Slíže, Citron.

Foto: Colours of Ostrava

 

Rock for People - 4.-7. července, Hradec Králové
Festival se z Českého Brodu stěhuje do Hradce Králové a slibuje být ještě větší a kvalitnější než dříve. Zaděláno na to má, The Killers, přezdívaní nejlepší britskou kytarovkou z USA, jsou jasnou hvězdou ze všech domácích přehlídek, Basement Jaxx zase přivezou nové povedené album Crazy Itch Radio. Účinkující: The Killers, Basement Jaxx, The Hives, Flypside, Mory Kanté, Toy Dolls, Levellers, Gogol Bordello, Divokej Bill, Kryštof, Chinaski, Hana Hegerová.

 

Colours of Ostrava - 12.-15. července, Ostrava
Sebevědomá přehlídka na severu Moravy překračuje hranice regionu i hudebních žánrů. Diváci uslyší rompop Gipsy Kings i kapelu Gorana Bregovice, jehož hudba doprovodila filmy Emira Kusturici. Colours of Ostrava myslí i na alternativněji založené publikum, Coldcut a CocoRosie jsou toho důkazem. Účinkující: Gipsy Kings, Goran Bregovic and Wedding and Funeral Band, Marianne Faithfull, Coldcut, CocoRosie, MandoDiao, Salsa Celtica, Gipsy.cz.

 

České hrady - 13.-14. července Točník, 20.-21. července Kunětická hora
27.-28. července Švihov, 3.-4. srpna Bezděz
Festival putuje po českých památkách pravidelně už třetím rokem a svým návštěvníkům se snaží nabídnout reprezentativní průřez domácí pop music a její úspěchy za uplynulý rok: Aneta Langerová představí album Dotyk, Xavier Baumaxa písně z Retrofutra a Indy a Wich zimní nahrávku Hádej kdo. Účinkující: Aneta Langerová, Wohnout, PSH, Divokej Bill, Kryštof, Moimir Papalescu & The Nihilists, Xavier Baumaxa, Lenka Dusilová.

Chinaski
Chinaski | Foto: Michal Podzimek

 

Masters of Rock - 12.-15. července, Vizovice
V areálu firmy Rudolf Jelínek se pro tři letní dny propojí kořalka s hardrockovou a metalovou hudbou. Jeden z nejnavštěvovanějších domácích festivalů se nicméně může pochlubit skutečnou špičkou světových hvězd jako je Motörhead či Sepultura vedle známých domácích interpretů.  Účinkující: Motörhead, Sepultura, Uriah Heep, Stratovarius, Thunder, Pink Cream 69, After Forever, Rage + Orchestra, Die Happy, Divokej Bill.

 

Boskovice 2007 - 19.-22. července, Boskovice
Festival propagující boskovickou židovskou čtvrť je proti ostatním klidnou přehlídkou, která nenápadně, ale intenzivně rozvibrovává jihomoravské město. Divadla i koncerty se návštěvníkům představují na hlavním náměstí, u zříceniny hradu i v příjemném amfiteátru, jehož hlavním hostem je letos Michal Prokop a Tata Bojs.  Účinkující: Michal Prokop & Framus Five, Tata Bojs, Visací zámek, - 123 Min., Už jsme doma, MCH Band, The Plastic People of the Universe, Krich-off.

 

Music in the Park - 27.-28. července, Praha
Jedna z mála příležitostí, jak si kvalitní blues a funky hudbu užít v hlavním městě. Při druhém ročníku Music in the Park do Stromovky zavítá Lauryn Hill, vynikající zpěvačka r´n´b a členka Fugees, jazz-rockoví pamětníci Blood, Sweat & Tears i Jana Kirschner, která českému publiku představí album Shine s mezinárodními ambicemi. Účinkující: Lauryn Hill, Blood, Sweat & Tears, Popa Chubby, Dr. John, Jana Kirschner, Dan Barta & Illustratosphere, Courtney Pine, Tyler Dow Bryant Band.

Foto: www.danbarta.cz

 

SázavaFest - 2.-5. srpna, Kácov
Další z festivalů, kterému původní místo - v městečku Sázava už nestačilo, a proto se posunuje proti proudu řeky do Kácova. Přiváží Kosheen s albem Damage i průřez toho nejlepšího z domácí scény. Lahůdkou se má stát společné vystoupení J.A.R., Monkey Business a Illustratosphere s Danem Bártou při nočním jamování. Účinkující: Kosheen, Skye, Psycho Key, Electric Bazar Cie, Fernando Saunders, Pannonia Allstars Ska Orchestra, J.A.R., Monkey Business, Illustratosphere.

 

Open Air Trutnov - 16.-19. srpna, Trutnov
Indiánský festival, který si s sebou nese undergroundovou paměť, organizátoři letos věnovali svému příznivci a "velkému náčelníku" Václavu Havlovi. Společně s dalšími fanoušky se může roztančit na hudbu Mike Pattona, bývalého zpěváka Faith No More, nebo při balkánských rytmech Bobana Markovice a jeho kapely. Účinkující: Mike Patton & Peeping Tom, Boban Markovic Orkestar, New York Ska Jazz Ensemble, Sunshine, Plastic People of the Universe, Monkey Business, Václav Neckář a Bacily.

 

Summer of Love - 18. srpna, Pardubice
Velký mejdan na pardubickém letišti, kde není úniku před elektronickými beaty. S pokročilou hodinou pak ani není důležité, kdo hraje, hlavně že to má správný groove: vedle živých projektů se do těla návštěvníků budou dostávat destíky Djs svými sety tak, aby noc byla bezezbytku protančená. Účinkující: Audiobullys, Ellen Allien  & Apparat, Nathan Fake, Robert Natus & Arkus, Brian Sanhaji, Midi Lidi, Elektrolabel, Nipp, Rodent & Laura Level, The Impulse Project

Foto: Aktuálně.cz

 

Hip Hop Kemp - 24.-26. srpna, Hradec Králové
Největší svátek pro středoevropské hip hopery a příznivce stále populárnějšího rapu se koná celé tři dny. Na královehradeckém letišti se kromě domácí špičky uvedou také americký hardcore MOP, na jejichž úspěchu má zásluhu i 50 Cent, nebo fanjšmekry vzývaní Dilated People stejně jako duo Heltah Skeltah. Účinkující: MOP, Dilated Peoples, Heltah Skeltah, EMC, Swollen Members, Likwit Junkies, Cunninlynguists, Black Milk, DJ Revolution, Bahamadia, Boy Better Know.

 

Semtex Culture - 8. září, Brno
Poslední velký mejdan letošní léta v brněnském Mariánském údolí, na který se vyplatí vzít si s sebou svetr. Při energickém trip dubu Asian Dub Foundation a elektronice norských Ralph Myerz & the Jack Herren Band ho pak odhodit a možná se k němu vrátit při meditativním jazzu projektu Dana Bárty Illustratosphere. Účinkující: Asian Dub Foundation, Ralph Myerz & the Jack Herren Band, Tata Bojs, Dan Bárta & Illustratosphere, Skyline, Kontrafakt.

 

Právě se děje

Další zprávy