Hudební cenu Vinyla letos dostane jedna ze skupin Kalle, Pacino, Wild Tides a Enchanted Lands

Hana Slívová Hana Slívová
13. 12. 2017 11:04
Sedmý ročník hudebních cen Vinyla zná nominace. Z hlasování poroty publicistů vzešly čtyři alba, tři objevy a stejný počet počinů. O vítězích za rok 2017 rozhodne 25členná porota hlasováním ve druhém kole, ceny se budou předávat 21. února 2018 v Lucerna Music Baru. Během večera zahraje skupina Midi Lidi, doplní ji dva interpreti z letošních nominovaných. Na místě se tradičně pokřtí výroční vinyl s nominovanými projekty. Vizuál desky vytvoří loňský laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého Matyáš Chochola.
Skupina Wild Tides, která může získat Vinylu za desku roku.
Skupina Wild Tides, která může získat Vinylu za desku roku. | Foto: Wild Tides

Nominace hudebních cen Vinyla 2017

  • Deska roku
    Kalle - Saffron Hills (rozhovor)
    Pacino - Půl litru země (ukázka)
    Enchanted Lands - Feed Goals (ukázka)
    Wild Tides - Sbohem a šáteček (recenze)

  • Objev roku 
    Lavra (noise-ambientní hudba)
    Enchanted Lands (projekt producentky Barbory Polcerové)
    Sýček (kvarteto, které hraje psychedelický rock i dreampop)

  • Počin roku
    Aktivity Genot centre (kazetové vydavatelství)
    Superhrdinky (kompilace písní ženských interpretek, výtěžek z prodeje jde pro ženy v těžké životní situaci)
    Reedice alba Máma Bubo - Planeta Haj

Ceny Vinyla existují od roku 2011 po boku stejně staré ceny české hudební kritiky Apollo, která vypichuje vždy jedno album. Obě ceny vznikly jako reakce na tehdejší zkostnatělou situaci v mainstreamové anketě Anděl.

"Jsme přesvědčeni, že hlavním úkolem Vinyly není ani tak ocenit konkrétní vítěze v jednotlivých kategoriích, jako pomocí nominací ukázat na spektrum zajímavých projektů mimo hlavní zájem médií nebo posluchačů," říká pořadatel Pavel Uretšlégr.

Do určité míry se to podle něj i daří. "Když před šesti lety vyhráli Fiordmoss ve Vinyle objev roku, nebo když dostali před třemi lety dvojnásobnou nominaci Kalle, velkou posluchačskou základnu oba projekty neměly," míní Uretšlégr.

"Nyní jsou obě kapely klubovými taháky s nominací v takzvaně popovějším Apollu. Takže jistě existují příklady, kdy Vinyla pomohla objevit pro širší publikum zajímavou hudbu," dodává.

Příkladem je letos na objev a desku roku nominovaný projekt producentky a umělkyně Barbory Polcerové Enchanted Lands. "Pochvalně se o něm vyjadřuje prestižní britský portál The Quietus, zatímco v Čechách tento projekt prakticky nikdo nezná," říká Pavel Uretšlégr. 

The Quietus napsal, že sedmiskladbové album zní jako něco mezi horečnatým snem a koláží poskládanou z různých nálad a nespecifikovatelných zvukových podkladů. 

V minulých letech si cenu za desku roku odnesly kapely B4, Květy, Vložte kočku, DVA a producenti Dizzcock a dné.

 

Právě se děje

Další zprávy