Zvířecí kolektiv nepředvídatelně rozdovádí Prahu

Red Kul
10. 9. 2008 13:10
Stálice indie scény Animal Collective vystoupí v Arše
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Organizátoři festivalů Sperm a Stimul spojili síly a přivezou 14. října do pražského divadla Archa jednu z nejzářivějších skupin nezávislé hudební scény, Animal Collective.

Jejich skladby jsou navrstvené jako lasagne. Ale ani při eklektické kombinaci vzorů, jimiž jsou psychedelie šedesátých let, tradiční folkové balady i současná samplovaná elektronika, se z nich nevytrácí struktura.

Čtveřice baltimorských přátel s přezdívkami Avey Tare, Panda Bear, Deakin a Geologist se dala dohromady už v devadesátých letech. Přívlastek zvířecí si zvolili, protože prý jediný měl přesnou souvislost s tím, jakou hudbu dělali - a slovo kolektiv používají proto, že se chtějí distancovat od tradičního pojetí skupiny.

Animal Collective - Water Curses

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Animal Collective to totiž publiku neusnadňují ani za mák. Svoboda je u nich takřka absolutní a nahrávkou nesoucí hlavičku „zvířecího kolektivu" se může stát jakákoli deska, na které se kdokoli z ústřední čtveřice podílí. V různých poměrech skladatelských, producentských i performerských.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Animal Collective vedou úspěšný boj s popisností

Kapela je pověstná tím, že čerstvé písničky nejdřív hraje živě, až následně je natočí na desku a tím uloží k ledu, což fanouškům očekávajícím na koncertech známé hity způsobuje nemalé frustrace.

Přes tento neortodoxní přístup - a nebo, nic si nenalhávejme, právě kvůli němu - si po celou dobu existence udrželi přízeň publika i kritiky. V poslední době si je třeba coby remixéry pro svoje nové "lesní" tracky vybrala zpěvačka Goldfrapp.

Jak už je asi zjevné, Animal Collective, kteří do roku 2000 nevydali jedinou desku, a pak je začali chrlit stylem co rok to kus, jsou nevyzpytatelní dobrodruhové.

Foto: Aktuálně.cz

Mezinárodní úspěch na alternativní scéně zaznamenali s albem Sung Tongs z roku 2004, jež vznikalo jen v duu Avey a Panda Bear a představuje kapelu v zdánlivě jednodušším, až na kost ohlodaném neo-folkovém tvaru.

O loňském Strawbery Jam, které už figurovalo v hitparádě Billboardu, a jejím letošním přídavku, EP Water Curses, se naopak mluví jako o zásadním kroku při budování bohatého a elektronikou potaženého zvuku.

Dopředu nelze odhadnout, jaký převlek si pro vystoupení vyberou: může jít o orgie samplů i big band s kuriózními nástroji. O to zábavnější mohou jejich koncerty být.
 
Jako předkapela vystoupí duo experimentálních elektroniků Alog z Norska. Jejich improvizací prosycená abstraktní hudba stojí na ručně sestrojených multifunkčních nástrojích.

 

Právě se děje

Další zprávy