Zpívali, tančili a měli roušky. Na testovacím festivalu se virem nikdo nenakazil

Kultura AP, Kultura
31. 12. 2020 13:13
Pořadatelé zkušebního hudebního festivalu, který se konal v barcelonském klubu, aby otestoval šíření nemoci covid-19 na podobných akcích, podle předběžných výsledků neregistrují žádné nakažené mezi účastníky.
Účastníci koncertu museli mít roušky, mohli však tančit i zpívat.
Účastníci koncertu museli mít roušky, mohli však tančit i zpívat. | Foto: AP

Do experimentu se 12. prosince zapojilo necelých 1000 lidí, píše agentura AP. Všichni na místě podstoupili antigenní test. Zhruba polovinu náhodně vybraných lidí pořadatelé přivítali v klubu, dalších 500 coby takzvanou kontrolní skupinu poslali domů.

Po osmi dnech všichni podstoupili ještě PCR test. Mezi 463 posluchači, kteří byli na koncert vpuštěni, se žádná nákaza neobjevila. V kontrolní skupině 496 lidí, jež byli posláni domů, naopak PCR testy odhalily dva pozitivní případy, které nepodchytily antigenní testy u vstupu.

Při vstupu do Sala Apolo posluchači podstoupili antigenní testy.
Při vstupu do Sala Apolo posluchači podstoupili antigenní testy. | Foto: ČTK/EFE

Účastníci pětihodinového festivalu byli ve věku 18 až 59 let. Celou dobu museli mít nasazené roušky typu N95 či respirátory kvality FFP2, které jim pořadatelé poskytli u vchodu, a dezinfikovat si ruce. Při hudbě však směli zpívat a tančit.

Experiment zorganizovala barcelonská nezisková organizace Fight AIDS and Infectious Diseases Foundation (Nadace na boj s AIDS a nakažlivými chorobami), založená roku 1992, spolu s pořadateli renomovaného barcelonského hudebního festivalu Primavera Sound. Akci udělily výjimku z protiepidemických opatření úřady na severovýchodě Katalánska, schválila ji také etická komise univerzitní nemocnice Germans Trias i Pujol ve španělské Badaloně.

Festival se konal v barcelonském klubu Sala Apolo, účastníci neplatili vstupné. Kontrolní skupinu pořadatelé vyčlenili proto, aby měli s čím porovnávat výsledky těch, kdo byli vpuštěni dovnitř a aby mohli srovnat kvalitu PCR a antigenních testů.

"Opravdu už mi chyběla možnost chodit na koncerty a slyšet rock," řekla šestapadesátiletá Carolina Riusová, jedna z těch, kdo akci absolvovali. Od začátku března, kdy pandemie nového typu koronaviru v Evropě propukla, zažila jen koncerty na sezení s dodržením rozestupů. "Kultura a hudební kluby jsou na tom vážně špatně. Nechci, aby všichni museli skončit," dodala.

"Tohle není večírek, ale vědecká studie," zdůraznil virolog Boris Revollo, který na akci dohlížel. Podle něj ani antigenní testy, jejichž výsledky jsou známé do 15 minut, nejsou tak spolehlivé, aby se lidé uvnitř v klubech či divadlech mohli bezpečně pohybovat bez roušek. Nošení roušek a dezinfekce rukou však minimalizují riziko přenosu viru.

Podle Revolla experiment dokázal, že je možné bezpečně pořádat koncerty pro větší počet lidí i dříve, než bude populace proočkovaná vakcínou.

"Je to cenná informace pro všechny typy akcí, od kultury přes podnikové kongresy po sport," míní Revollo. "Stejně jsme opakovaně viděli, že mladí lidí si načerno pořádají vlastní večírky," dodává.

Podle agentury AP pořadatelé záměrně nevyžadovali od posluchačů, aby dodržovali rozestupy. Cílem bylo co nejvěrněji nasimulovat atmosféru skutečného koncertu. Dle AP toho dav využil a celých pět hodin tančil v bezprostřední blízkosti tělo na tělo.

Roušky si účastníci směli sundat jen v prvním patře na baru, kde v rámci testování každý dostal jeden drink zdarma, nebo v části sálu vyhrazené pro kuřáky. Někteří se na koncertě objímali. Plocha na stání v Sala Apolo pojme 900 lidí, první patro s barem dokonce až 1600 lidí.

Podle epidemiologa Joana Caylà, který se na akci nepodílel a agentura AP jej oslovila samostatně, ani rychlé antigenní testování u vstupů stoprocentně nevyloučí možnost, že se na koncert dostane někdo infikovaný. "Stále je tedy důležité, aby se všichni účastníci chovali zodpovědně. Vždy existuje riziko," uvedl Caylà.

Ředitele festivalu Primavera Pablo Solera výsledky přivítal, podle něj ukazují "světlo na konci tunelu".

 

Právě se děje

Další zprávy