Zpívá o depresi nebo queer tématech. Mercury Prize získala zpěvačka Arlo Parks

ČTK Reuters ČTK, Reuters
10. 9. 2021 6:20
Cenu Mercury Prize, udělovanou za nejlepší britskou či irskou desku posledního roku, v noci na pátek získala anglická zpěvačka, skladatelka a básnířka vystupující pod pseudonymem Arlo Parks. Ocenění, s nímž je spojená odměna 25 tisíc liber, v přepočtu téměř tři čtvrtě milionu korun, převzala za oceňované debutové album Collapsed in Sunbeams.
Arlo Parks letos účinkovala také na cenách Brit Awards.
Arlo Parks letos účinkovala také na cenách Brit Awards. | Foto: ČTK/PA

Jednadvacetiletá umělkyně s francouzskými, nigerijskými a čadskými kořeny se narodila v Londýně jako Anais Oluwatoyin Estelle Marinhová. V soutěži teď porazila 11 dalších kandidátů, mezi nimiž byla například zpěvačka Celeste či alternativní rocková skupina Wolf Alice.

"Nemám slov," prohlásila Arlo Parks při čtvrtečním vyhlášení ceny v Londýně. "Musela jsem hodně obětovat a tvrdě pracovat, abych se dostala až sem. Byly přitom okamžiky, kdy jsem si nebyla jistá, jestli to zvládnu, ale jsem tady," dodala.

Sláva Arlo Parks, jejíž styl se podle recenzentů pohybuje na rozmezí soulu, indie, folku a popu s drobnou dávkou jazzu, začala stoupat v loňském roce. Album Collapsed in Sunbeams vydala letos v lednu, kdy se dostalo na třetí příčku britské hitparády.

Arlo Parks ho pojala jako sérii intimních obrazů z vlastního dospívání. Podle deníku Guardian se na desce zabývá mimo jiné depresí, queer tématy nebo neporozuměním v lásce.

"Vybrali jsme umělkyni s jedinečným hlasem, která pozoruhodně krásnými texty evokuje složitá témata duševního zdraví i sexuality a naprosto souzní se svou generací," uvedla při předávání ceny moderátorka Annie MacManusová.

Arlo Parks se stala jedním z nejmladších držitelů Mercury Prize. Ta je považovaná za méně mainstreamovou než známější Brit Awards. Poprvé sošku v roce 1992 získala rocková kapela Primal Scream.

Skladbu Too Good zazpívala Arlo Parks na včerejším předávání Mercury Prize. | Video: BBC Music
 

Právě se děje

Další zprávy