Zpěvák Youssou N'Dour se chce stát prezidentem Senegalu

Pavel Kroulík
3. 1. 2012 15:30
Proslavil se především hitem 7 Seconds s Neneh Cherry
Foto: Aktuálně.cz

Dakar - Zpěvák Youssou N'Dour, jedna ze světových hvězd world music, oznámil, že bude v únorových volbách kandidovat na prezidenta Senegalu.

Dvaapadesátiletý N'Dour považovaný za nejznámějšího afrického hudebníka bude soupeřit s úřadujícím prezidentem Abdoulayem Wadem (85), který se o úřad uchází už potřetí - což mnozí považují za protiprávní.

"Mnoho Senegalců z různých společenských skupin mě dlouho žádalo, abych kandidoval. Naslouchal jsem... a odpověděl jsem," řekl ve své vlastní televizi na otázku, proč se rozhodl kandidovat. „Je to vlastenecká povinnost. Nemám vysoké vzdělání, ale prezidentství není práce, nýbrž funkce."

„Znovu a znovu jsem prokázal svou způsobilost, oddanost i důslednost. Studoval jsem ve škole světa. Cestování vás naučí tolik co knihy," dodal zpěvák, jenž se stal v minulých měsících jedním ze symbolů opozice a odporu proti prezidentovi.

Foto: Aktuálně.cz

Wade loni navrhl změny ústavy, jež vyvolaly nejnásilnější protesty za 11 let jeho vlády. Chtěl změnit systém volby a snížit počet hlasů nutných pro zvolení z 50 na 25 procent. Navrhl také vytvořit post viceprezidenta - ten má podle komentátorů dostat jeho syn Karim.

Wade byl přitom kdysi sám symbolem opozice a dostal se k moci ve volbách, jež byly označovány za historický mezník, kdy k předání moci v Africe dochází nenásilným způsobem. Až do loňských protestů, jež zapříčinily i rostoucí životní náklady, byla země podle AP považována za jednu z nejstabilnějších demokracií na západě kontinentu.

Uznávaný umělec N'Dour kombinující africkou hudbu se západním popem, ale i jazzem, hip-hopem či salsou je nejznámějším kulturním exportem země a vyprodává koncerty po celém světě. Loni v létě měl koncertovat na festivalu Colours of Ostrava. Evropské turné ale zrušil ze zdravotních důvodů.

Zpěvák se proslavil hitem 7 Seconds se zpěvačkou Neneh Cherry i spoluprací s dalšími velkými jmény (Peter Gabriel, Sting, Paul Simon). V roce 1994 byl nominován na Grammy.

Bývalý ambasador dobré vůle Dětského fondu OSN Unicef se už dlouho angažuje v humanitární pomoci. Loni kritizoval africké vůdce za jejich nedostatečnou reakci na hladomor v Somálsku. Podle BBC není jeho kandidatura velkým překvapením. Zpěvák se už delší dobu aktivně účastní domácí politiky a byl jedním z těch, kteří kritizovali vládní stranu a současného prezidenta za třetí kandidaturu.

Sám má však také své kritiky. Ti poukazují na to, že měl k současnému prezidentovi velmi blízko a zpíval na „jeho akcích". Přestal ho podporovat až v roce 2005 poté, co zjistil, že vztah už nijak nepomůže jeho byznysu.

V Senegalu je každopádně díky své hudbě mimořádně populární. Je také úspěšným podnikatelem a jeho rozhlasová a televizní síť mu může pomoct ve volební kampani. Většina dosavadních ohlasů se shodne, že sám vyhrát nemusí, ale stačí úspěšně zabránit současnému prezidentovi ve znovuzvolení.

Foto: Guardian.co.uk

N'Dourovo rozhodnutí v lecčem připomíná situaci z loňského léta, kdy chtěl držitel Grammy a hvězda hip-hopu Wyclef Jean kandidovat v prezidentských volbách na Haiti, jež se těžce vzpamatovávalo ze zemětřesení.

Wyclef  byl však vyškrtnut poté, co podle komise nesplnil podmínku o délce soustavného pobytu. Hudebník, který se proslavil jako člen sestavy The Fugees, žil od svých devíti let s rodinou v New Yorku.

Posléze přiznal, že o podmínce věděl, ale „nepřipadalo mu to nejdůležitější". Zpěvák, jenž chtěl být haitským Barackem Obamou, se vezl na obrovské vlně podpory zejména mezi mladými, proto panovaly obavy, aby nepropukly na Haiti násilnosti.

Sám tak krajany požádal, aby konec jeho kandidatury přijali bez emocí. Poté však rozjitřil atmosféru, když vzkázal, že za jeho vyloučením jsou machinace. To vyvolalo poznámky, že jeden z nejslavnějších haitských rodáků trpí klasickým syndromem popové hvězdy, která se příliš stylizuje do role spasitele a neunesla porážku.

Zda však něco takového prohlásí i N´Dour, se teprve uvidí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy