Zpěvák Midnight Oil je ministrem životního prostředí

rg, tur
29. 11. 2007 13:06
Peter Garrett byl po léta ekologickým aktivistou
Peter Garrett zapáleně hovoří o klimatických změnách.
Peter Garrett zapáleně hovoří o klimatických změnách. | Foto: Reuters

Sydney - Nový australský premiér Kevin Rudd, jehož Labouristická strana v sobotu vyhrála v celostátních parlamentních volbách, jmenoval svou vládu. Ministrem životního prostředí, tradice a kultury se stal holohlavý zpěvák někdejší skupiny Midnight Oil Peter Garrett.

Do Parlamentu se dostal už před třemi lety, poslední rok byl stínovým ministrem změn klimatu a životního prostředí. Kompetence se však nyní rozdělily,  a tak klimatické změny dostala na starosti nová ministryně Penny Wongová.

Labouristická strana je u moci po jedenácti letech, ve kterých byl premiérem liberální John Howard. Garrett teď může v praxi otestovat, jestli naplní pořekadlo Mladí revolucionáři, staří dvorní radové - nebo bude korporacím dál šlapat na paty a upozorňovat na jejich fauly.

Jako když v roce 1990 kapela odehrála neohlášený koncert před sídlem Exxonu v New Yorku, který byl reakcí na postup firmy při likvidování škod způsobených havárií tankeru Exxon Valdez.

Kariéra Midnight Oil se počítá už od začátku 70. let, kdy si budovala agresivní rockový zvuk odkazující na styl a komunitu surfařů v Sydney. Mezinárodní úspěch jim ale přineslo až album 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, které vyšlo v roce 1982 a  kriticky se otíralo o americkou zahraniční politiku.

 

Největší hit kapely: Beds are burning

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

S popularitou si frontman Garrett otevřel prostor i pro aktivismus, kterému dal vyniknout v roce 1984, když spoluzaložil Stranu pro nukleární odzbrojení a neúspěšně kandidoval do Senátu.

Mezinárodní úspěch alb jako Diesel and Dust, Blue Sky Mining a Earth and Sun and Moon zpočátku devadesátých let umožnil Garrettovi artikulovat nespokojenost jak v oblasti zbrojení, tak v zacházení australské vlády s potomky původních obyvatel, ale především v otázkách životních prostředí. Tehdy Midnight Oil dosáhli tvůrčího zenitu a měli ambice konkurovat U2.

Kapela se rozpadla v roce 2002, kdy Garrettův zájem o politiku naprosto převážil nad hudbou. Přesto se jako stínový ministr pro změny klimatu s kapelou na pódiu ještě několikrát sešel.

Za zmínku stojí vystoupení z roku 2005 v rámci akce WaveAid v Sydney, která měla za cíl přispět obětem ničivé vlny tsunami na pobřeží Indického oceánu.

 

Právě se děje

Další zprávy