Znovu vychází vinyl Modrý vrch. Připomíná nedožité sedmdesátiny Deža Ursinyho

Hana Slívová Hana Slívová
24. 2. 2018 7:00
Občanské sdružení Provisorium, které se stará o odkaz slovenského hudebníka Deža Ursinyho, přichází s jeho druhým remasterovaným albem. Po reedici desky Provisorium, již Ursiny vydal se svou stejnojmennou kapelou v roce 1973, se dostalo na Modrý vrch z roku 1981. Ursiny na albu zhudebnil texty svého dvorního textaře Ivana Štrpky. Nový vinyl si bude moci pořídit tisíc zájemců.
Video: YouTube / dezoursiny

Modrý vrch patří k zásadním deskám kytaristy, zpěváka a skladatele Deža Ursinyho, jenž v roce 1995 podlehl rakovině. Reedice Modrého vrchu je tak zároveň připomínkou nedožitých sedmdesátých narozenin. 

Důležitou součástí zvukově, atmosféricky i aranžérsky pestrého artrockového alba jsou slova básníka, spisovatele a překladatele Ivana Štrpky, jenž s hudebníkem pracoval od poloviny 70. let - celkem na jedenácti albech.

Štrpkova slova nemají klasickou textovou strukturu, a byť mnohdy nejprve vyprávějí konkrétní příběh anebo popisují konkrétní pocit, často se záhy rozběhnou po magických stezkách. Posluchači tak dávají obrovský prostor pro vlastní představivost. Specifické vyznění jim dává i Ursinyho neafektovaný hlas, jímž texty místy spíš vypráví, než zpívá. 

Na Modrý vrch má osobní vzpomínku Peter Bálik, novinář a kytarista bratislavské skupiny Živé kvety. Ta na nedávném albu pro vydavatelství Slnko Records nahrála coververzi Ursinyho skladby Ranné správy.

"Jednou jsem potkal Ivana Štrpku a slavnostně mu oznámil, že jsem objevil Modrý vrch. On skutečně existuje, je to nenápadný kopec v Čechách. Ivan se ale jen zasmál, že takových expertů, kteří vědí, kde se Modrý vrch nachází, už bylo. Později v rozhovoru pro časopis Týždeň mi řekl, že všichni máme svoje modré vrchy a že Modrý vrch je ve skutečnosti pohyblivý, že není na jednom místě," vypráví. 

Dežo Ursiny (1947 - 1995)
Autor fotografie: www.dezoursiny.rocks

Dežo Ursiny (1947 - 1995)

  • Dezider Dežo Ursiny byl bratislavský bigbítový a artrockový hudebník, skladatel, kytarista a textař. 
  • Jako režisér, scenárista a dramaturg se věnoval dokumentární filmové tvorbě. K jeho najznámějším filmovým dokumentům patří O rakovině a naději, Obrázky z výletu za plot blázince a Času je málo a voda stoupá.
  • Jeho hudobní kariéra je úzce spojená s básníkem a dvorním textařem Ivanem Štrpkou, s nímž spolupracoval od roku 1974 na jedenácti albech. 
  • Založil skupiny The Beatmen, The Soulmen (inspirované The Beatles a Cream), Provisorium a Burčiak.
  • Je autorom hudby muzikálu Neberte nám princeznu

Štrpkovy texty má ostatně v oblibě celá kapela Živé kvety. Její zpěvačka Lucia Piussi v nedávném rozhovoru pro stanici Českého rozhlasu Vltava vzpomínala, že přídomek "živé" pochází právě z fascinace Štrpkovou poetikou: často prý zdůrazňuje životnost jevů či lidí, ačkoliv to z jeho textů vyplývá samo o sobě. 

Jak připomíná Marek Čulen, člen týmu, který se o odkaz Ursinyho stará, Modrý vrch byl digitalizovaný a následně remasterovaný v německém studiu. Úpravy původního obalu se podobně jako při reedici Provisoria zhostil Samuel Pernecký, což je syn autora obalů všech Ursinyho desek. I tentokrát se bude album otevírat jako kniha se Štrpkovými texty uvnitř.

Souběžně s reedicemi Ursinyho vinylů vzniká stránka dezoursiny.rocks, na které přibývají zajímavosti, fotky a videa související s Ursinyho tvorbou. Do budoucna sdružení Provisorium počítá s dalšími reedicemi. Které album přijde na řadu jako třetí, to však prozatím není jasné. Záleží na řadě okolností včetně jednání o licenčních podmínkách. 

 

Právě se děje

Další zprávy