Indies Scope vydají nové album Kafka Bandu i sólové koncerty Filipa Topola

ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 2. 2019 15:40
Hudební vydavatelství Indies Scope na letošek připravuje novou nahrávku Kafka Bandu, dál se bude věnovat moravskému folkloru či brněnské alternativní scéně. V edičním plánu je zahrnuta také nová deska uznávaného tria minus123minut.
Záznam Topolovy skladby Russian Mystic Pop. Op. II. z roku 2010. | Video: Facebook.com, Psí vojáci

Po šestileté pauze se vrátí elektrofolková kapela Listolet s albem Pětiminutový tulák, vyjde v polovině února.

Deska o příbězích, cestování a domově má obsahovat dvanáct skladeb na pomezích folk-rocku a alternativy. "Kapela opět využívá svůj široký nástrojový arzenál, polámané takty a podzimní barvy," stojí v popisu desky.

Kafka Band

Album Amerika od Kafka Bandu vyjde 15. března. Inspirací byl stejnojmenný nedokončený text Franze Kafky.

Kapelu tvoří spisovatel Jaroslav Rudiš, zpěvák Jaromír Švejdík nebo hudebníci Dušan Neuwerth a Tomáš Neuwerth. V minulosti už uspěli s jinou kafkovskou nahrávkou, konceptuálním Zámkem (Das Schloss).

Na něm Rudiš v němčině uhrančivě deklamoval příběh Kafkova román a Kafka Band zpíval české "slogany".

Novinka Amerika odráží vývoj skupiny. "Opustili jsme koncept poloakustického projektu a více pracujeme s elektronikou. Album je také výrazně písničkovější než Zámek. Silné téma románu Amerika je moderní, chladná, odlidštěná společnost, kde nikdo nemůže spoléhat na soucit," uvádí Jaroslav Rudiš.

"Jako hlavní hrdina knihy Karel Rossmann i my vyrážíme na pro nás doposud neprobádané území," dodává.

Nové album Kafka Bandu vyjde 15. března, toto je první singl. | Video: Indies Scope

Záznam Topola

Na třech discích pod názvem Nebe je zatažený vydají Indies Scope archivní záznam sólových koncertů zpěváka a klavíristy Filipa Topola, který zemřel v roce 2013. Pocházejí zhruba z přelomu milénia.

"Filip Topol byl znám svojí improvizací, a tak řada písní zněla na každém koncertě jinak. I proto si nepochybně fanoušci rádi poslechnou řadu překvapivých momentů a zároveň si budou moci vychutnat atmosféru, kterou dokázala tato originální osobnost české hudební scény na svých koncertech vytvořit," avizuje vydavatelství.

Reedici alba Topolovy skupiny Psí vojáci nazvaného Národ psích vojáků, které obsahovalo největší hity skupiny, vloni na vinylovém dvojalbu vydalo Indies MG. Pro velký zájem bylo po půlroce vylisováno podruhé.

Další novinky

V srpnu chtějí Indies Scope dále vydat druhé album kapaly Band of Heysek, v září bude následovat novinka uměleckého kolektivu Zvíře jménem Podzim. Ten svůj eponymní debut pustil na trh na podzim 2017, následovala jej bohatě ilustrovaná kniha vydaná nakladatelstvím Paseka.

Velkoformátové plakáty a tisky z této knihy budou letos v září vystaveny v kutnohorské galerii GASK. Ve stejné době, tedy v září 2019, se na pultech objeví nové album Zvířete jménem Podzim.

Vydavatelství Indies Scope slibuje také kolekci nových skladeb tria minus123minut. Nahrávka vznikne v renomovaném studiu Sono, vyjde zřejmě na podzim.

"V roce 2017 kapela ohlásila návrat na pódia, kde opět dokazuje, že se jedná o výjimečnou sestavu talentovaných muzikantů propojující žánry jako soul, groove, jazz, blues, funky či world music. V současnosti 'Minuty' připravují celou kolekci nových skladeb," uvádí na svých stránkách vydavatelství.

Label Indies Scope navazuje na vydavatelství Indies Records, které v Brně vzniklo na začátku 90. let minulého století a v roce 2007 se rozdělilo na tři samostatné značky. Tým Indies Scope nyní sídlí v Dolních Loučkách na Brněnsku.

 

Právě se děje

Další zprávy