Zlobiví gymnazisté nastoupili do práce

Ondřej Stratilík
27. 1. 2006 0:00
Recenze - The Strokes zapasovali nové album do dimenzí "nového" rock´n´rollu, jež sami ustavili.
The Strokes; znudění
The Strokes; znudění | Foto: Dan Winters

Kdo čekal pokračování v linii dema The Modern Age, debutu Is This It a druhé desky Room In Fire, bude poněkud překvapen. Přestože aktuální album připomene třeba rané počiny U2, kteří experimentovali se zvukem i odolností posluchačů, ubrala newyorská kapela na intenzitě i drivu a víc zacílila na mainstream.

Na tohle už není čas

První dvě desky ještě navazují na odkaz neposlušných gymnazistů a pokračovatelů pseudopunku, zkříženého s vlivy Johna Lennona i prvních počinů bratří Gallagherů. Album First Impressions Of Earth přináší zcela nový moment.

Foto: sony bmg

Proč do toho tolik řezat, když současnou kytarovou muziku, považovanou za předem rozhodnuté referendum o návratu k bezproblémovému rock´n´rollu, poslouchá i vyznavač diskoték? Viz třeba motiv komerčně úspěšné Mandy v opusu Razorblade.

Ověnčeni cenami magazínu NME 2001 za Objev roku, Nejlepší album a Nejlepší kapelu, vryli se The Strokes pod kůži po celém světě. A pochopili, že už není čas na "lumpárny" typu EP This Isn´t It, kdy jejich alter ego The Different Strokes přestrojilo některé písně z debutového alba do instrumentální podoby. Tenkrát hudební průmysl hledal novou krev, která o sobě musí dát vědět. V The Strokes i jejich následovnících ji našel a opečovává.

The Strokes; drsní
The Strokes; drsní | Foto: Frank Ockenfels

The Strokes je dnes také jméno a obchodní značka, která musí vydělávat. Určitě se najdou skalní fandové vzpomínající na první dvě alba, ale většinový posluchač si žádá něco jiného, poklidnějšího. A přesně tyhle požadavky First Impressions splňuje.


Klasický příběh

Jakoby se hoši učesali, zapnuli si košile až ke krku, z kožených pásků odstranili cvočky a vzkazovali: "Svět vystřízlivěl, rock´n´roll už svou bitvu vyhrál - i díky nám, na to nezapomeňte. Tak na co ještě čekáte? Tohle je přirozený vývoj."  Je - včetně ztráty pocitu nenucenosti a samozřejmosti; z nových věcí trochu dýchá kalkul.

The Strokes; energičtí
The Strokes; energičtí | Foto: sony bmg

Zásluhy už jim nikdo neupře. Právě oni otevřeli (a letos vlastně uzavřeli) jednu z kapitol moderní hudby; oni dali na konci 90. let impuls k oprášení kytar. V tomhle kontextu je nutné chápat First Impressions: The Strokes vstřebali další vlivy; z hudebního pohledu zbytečné,  z marketingového nezbytné.

Přesto a proto je bez pochyb, že album First Impressions Of Earth si své místo najde a při bilancování na konci roku nebude chybět. Deska nepřináší nic nového, jen zpečetila fakt, že kytarová hudba nyní vládne světu, nebo alespoň žebříčkům. Vlastně je to klasický rock´n´rollový příběh...

The Strokes: The First Impressions Of Earth, 2006. CD, 52:21  minut, vydala firma Sony/BMG.

Oficiální stránku The Strokes naleznete ZDE

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy