Zklidnit lidi nebude snadné. Spirituál kvintet zazpívá prezidentovi Jednou budem dál

ČTK ČTK
7. 3. 2023 15:46
Známý protestsong Jednou budem dál zněl na předvolebních shromážděních Petra Pavla a při jeho inauguraci bude součástí vystoupení bývalých členů Spirituál kvintetu. Skladbu v originále nazvanou We Shall Overcome kapela zazpívá tento čtvrtek 9. března po složení prezidentského slibu ve Španělském sále Pražského hradu, oznámil zpěvák a kytarista Jiří Holoubek.
Vystoupení Spirituál kvintetu ve Španělském sále Pražského hradu se zúčastní i pětaosmdesátiletý kapelník Jiří Tichota (na snímku).
Vystoupení Spirituál kvintetu ve Španělském sále Pražského hradu se zúčastní i pětaosmdesátiletý kapelník Jiří Tichota (na snímku). | Foto: Libor Fojtík

Skupinu oslovil předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS, do jehož rukou Pavel složí slib.

"Pro nás je to nepochybně velká čest, radost a veliké potěšení, o čemž nejlépe svědčí to, že přestože Spirituál kvintet už rok a půl nehraje a neexistuje, tak jsme při téhle příležitosti nezaváhali, a kdo mohl, ten se velmi rád připojil," říká sedmačtyřicetiletý Holoubek, jenž v sestavě působí od roku 2004. "Zahrajeme výběr nejznámějších písniček Spirituál kvintetu včetně těch, které se zapsaly do povědomí lidí v roce 1989, jako jsou Za svou pravdou stát, Jednou budem dál a Až se k nám právo vrátí," vyjmenovává.

Petr Pavel složí slib do rukou předsedy Senátu Vystrčila na společné schůzi obou parlamentních komor. Ta se uskuteční ve Vladislavském sále. Po ní se hosté okolo 15. hodiny přesunou do Španělského sálu, kde vystoupí právě Spirituál kvintet.

"Doufáme, že nebudeme použiti jako kulisa," poznamenává Holoubek, podle nějž se Spirituál kvintet dozví podrobnosti od hradního protokolu na středeční schůzce. "Zklidnit to množství lidí do té míry, aby si s námi zazpívali nebo nás poslouchali, asi bude problematické," přiznává.

Spirituál kvintet se představí v sestavě zahrnující téměř všechna období své více než šedesátileté činnosti. Formaci tvoří pětaosmdesátiletý kapelník Jiří Tichota a dále Zdenka Tichotová, Veronika Součková, Jan Thorovský, Eva Lifková, Lenka Slabá a Holoubek. "Sestavu doplní zpěvák a kytarista Spirituál kvartetu Jan Janda, aby ve vokálu nechyběl bas," doplňuje Holoubek.

Píseň Jednou budem dál zněla téměř na všech předvolebních shromážděních Petra Pavla. Například v Brně se jí chopili členové místních divadel, na finálovém volebním večeru ve štábu ji interpretoval Ondřej Ruml. "Tahle písnička byla v různých obdobích spjata s nějakým občanským postojem," připomíná Jiří Holoubek.

We Shall Overcome se stalo protestní písní a hymnou afroamerického hnutí za občanská práva v 60. letech minulého století. Zpívali jej mimo jiné Pete Seeger, písničkářka Joan Baez nebo více než 50 tisíc účastníků pohřbu Martina Luthera Kinga. Kompozice zněla také v Praze roku 1989 při sametové revoluci nebo 17. listopadu 1990 na setkání prezidentů Václava Havla s Georgem Bushem starším na Václavském náměstí.

Folková skupina Spirituál kvintet, založená roku 1960, odehrála rozlučkový koncert předloni ve vyprodaném velkém sále pražské Lucerny. Šedesátiletou kariéru po několika přídavcích zakončila písní Čerstvý vítr, ke které se přidalo dojaté publikum. Zakládající člen Tichota poděkoval publiku za dlouholetou přízeň. "Bez vás by ta píseň Spirituálu nebyla tak dlouhá," řekl. Loni vznikl Spirituál kvartet, u jehož zrodu stáli bývalí členové Holoubek a Součková.

Americká lidová píseň Jednou budem dál, jak ji Spirituál kvintet s českým textem Iva Fischera nahrál roku 1994 pro Supraphon. Foto: ČTK | Video: Supraphon
 

Právě se děje

Další zprávy