Žít do sedmdesáti by byla nuda, říkal Freddie Mercury. Nemoci AIDS podlehl ve 45 letech

ČTK ČTK
3. 9. 2016 11:27
Zpěvák Freddie Mercury a kapela Queen patří k tomu nejlepšímu v historii populární hudby. Mercury zaujal nejen svým tříoktávovým rozsahem hlasu, ale i extravagantností - kombinézami s výstřihem, kožichy, make-upem. Pořádal divoké večírky, měl slabost pro obě pohlaví, což se mu stalo osudným. V 45 letech zemřel na AIDS. Jeho hity jako Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, We Will Rock You, Radio Ga Ga nebo I Want It All jsou nesmrtelné.
Freddie Mercury
Freddie Mercury | Foto: ČTK

Showman každým coulem i majitel jednoho z největších hlasů v historii populární hudby. To byl Freddie Mercury, zpěvák britské rockové skupiny Queen, který by 5. září oslavil sedmdesáté narozeniny. Jeho životním krédem však bylo, že "žít do sedmdesáti by byla nuda". Milovník života se nakonec dožil pouhých pětačtyřiceti, když se stal jednou z nejznámějších obětí nemoci AIDS.

Na koncertních pódiích byl perfekcionistou, liboval si v pompéznosti a okázalých gestech. Vystupoval v těsných kalhotách, přiléhavých kombinézách s hlubokým výstřihem či kožešinových pláštích, namalovaný nebo s nalakovanými nehty. Byl extravagantní, teatrální a charismatický.

Mercury s oblibou pořádal divoké večírky ve svém osmadvacetipokojovém domě v Kensingtonu plném milovaných koček a také na španělském ostrově Ibiza. Prohlašoval, že má "vše, co se dá koupit, kromě štěstí" a "nestřídmost je součástí mého já". Přitahovalo ho obojí pohlaví.

Začátkem 70. let vytvořil spolu s kytaristou Brianem Mayem, bubeníkem Rogerem Taylorem a basistou Johnem Deaconem kvartet, považovaný dodnes rockovým světem za jednu z nejkvalitnějších sestav. Na světě byla skupina Queen, čili královna (neboli také slangově homosexuál). Tato britská formace zářila dvě desetiletí na špičce světového rocku s hity jako Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, We Will Rock You, Radio Ga Ga nebo I Want It All.

Narodil se na Zanzibaru jako Farookh Bulsara

Freddie Mercury, vlastním jménem Farookh Bulsara, se narodil 5. září 1946 na ostrově Zanzibar do rodiny pársů, potomků starých Peršanů. Díky svému otci, jenž pracoval pro britskou vládu, se v Indii dostal do anglické internátní školy. Tam mu kamarádi začali říkat Freddie. Později se rodina přestěhovala do Anglie, kde Fred prodával oblečení z druhé ruky a studoval design na umělecké akademii v Ealingu. Podle jména mytického božího posla si v té době změnil příjmení na Mercury.

Zpěváka s hlasovým rozsahem přes tři oktávy, skvělou technikou a frázováním fascinovala také klasická hudba. Se španělskou operní divou Montserrat Caballéovou dokonce natočil jedno ze svých dvou sólových alb nazvané Barcelona (1988).

Extravagantní showman i tichý muž

Podle jeho osobního asistenta Petera Freestona, který dnes žije v ČR, dokázal Mercury být i pravým britským džentlmenem. "Vybranému chování se naučil na internátní škole," řekl Freestone, který se zpěvákem strávil 12 let prakticky čtyřiadvacet hodin denně. Byl jeho osobním asistentem, garderobiérem a staral se i o chod jeho každodenního života. "Freddie měl dvě stránky osobnosti. Na jevišti to byl velký showman, ale uměl být i velmi tichý a zázemí domova pro něj bylo moc důležité," řekl Freestone.

Málokdo čekal, že úspěšné turné Magic Tour (1986), v rámci kterého Queen zavítali i za železnou oponu do Budapešti, bude Freddieho posledním. Na veřejnosti se poté objevoval již jen sporadicky, v nepříliš dobré kondici a značně pohublý. Ve studiu se však ze sebe stále snažil vydávat to nejlepší - poslední album Queen vydané za jeho života, kterým bylo Innuendo (1991) s hity Show Must Go On nebo These Are The Days Of Our Lives, je odborníky řazeno k těm nejpovedenějším.

Pouhý den před svou smrtí šokoval Mercury celý svět zprávou o tom, že má AIDS. "Přišel čas, abych svým přátelům a příznivcům na celém světě řekl pravdu. Doufám, že každý z nich se spojí se mnou, s mými lékaři a se všemi, kdo bojují proti této hrozné chorobě," praví se v jeho tehdejším prohlášení pro tisk. Zemřel 24. listopadu 1991 ve věku 45 let.

Po Mercuryho smrti zbytek kapely dlouho odmítal myšlenku, že by Freddieho místo mohl zaujmout někdo jiný. Nakonec začala legendární kapela koncertovat nejprve s britským zpěvákem Paulem Rodgersem, poté s Američanem Adamem Lambertem. Baskytarista Deacon se k obnovené skupině nepřipojil.

Každý z nás chtěl tu kapelu dělat podle svého, i proto byly ty rozchody. Teď už se ale známe dobře a jsme tolerantnější, říká hudebník Michal Dvořák. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy