Zemřela operní hvězda Montserrat Caballé, zpívala Barcelonu s Mercurym

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 10. 2018 12:43
Španělská pěvkyně patřila mezi největší operní osobnosti 20. století. Na světových pódiích zářila přes půl století, byla považována za poslední klasickou operní primadonu.
Montserrat Caballé
Montserrat Caballé | Foto: ČTK

Ve věku 85 let v sobotu zemřela španělská operní pěvkyně Montserrat Caballé, která se vedle desítek operních rolí zapsala také popovým duetem Barcelona s Freddiem Mercurym. Podle španělských médií o jejím úmrtí informovala barcelonská nemocnice, kde byla světová sopranistka hospitalizována od poloviny září. Diva, jež na operních pódiích zářila více než půl století, několikrát vystoupila také v Česku, naposledy roku 2010.

Caballéová, která zahájila svou kariéru čítající přes 4000 vystoupení v 50. letech minulého století, byla podle odborníků výjimečná především nebývalým rozsahem hlasu.

Pěvkyně, označovaná španělským tiskem za vůbec poslední klasickou operní primadonu, byla často srovnávána se svou slavnou předchůdkyní Marií Callasovou. Sama však podobná slova odmítala. "Nepovažuji se za operní legendu. Každá doba má své hvězdy a já jsem jen dobře dělala svou práci, nejlépe, jak to šlo," řekla v rozhovoru s listem El País před čtyřmi lety.

Caballéová na rozdíl od démonické tragédky Callasové proslula především krásou a křehkostí svého hlasu, z jehož pianissim ve výškách se až tají dech. Ohromující však byly nejen její hlasové dispozice, ale také šířka repertoáru, zahrnujícího na 90 operních rolí a 800 písní.

Pěvkyně proslula především svou interpretací Belliniho a Donizettiho oper. Průlom v její kariéře znamenal záskok v newyorské Carnegie Hall roku 1965 v titulní roli Donizettiho opery Lucrezia Borgia.

Caballéová se ale nevyhýbala ani jiným žánrům. Jako jediná pěvkyně svého oboru zabodovala v žebříčcích pop-music díky duetu Barcelona ze stejnojmenného alba, které nazpívala s již zesnulým frontmanem skupiny Queen Freddiem Mercurym. Tato skladba byla vybrána coby zahajovací píseň pro letní olympiádu v Barceloně roku 1992. Několik let také Caballéová spolupracovala s řeckým multiinstrumentalistou Vangelisem.

Kvůli vážným zdravotním problémům však tato černovlasá korpulentní dáma, která bývala ozdobou předních operních scén a koncertních pódií na celém světě, už poslední leta vystupovala jen sporadicky. Její umění měli možnost několikrát obdivovat také milovníci hudby v České republice, naposledy v srpnu 2010 na Mezinárodním hudebním festivalu Petra Dvorského na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Kariéru už chtěla vzdát. Pak přišel osudový záskok

Debutovala v roce 1956 v Basilejské opeře rolí Mimi v Pucciniho Bohémě. Od roku 1959 do roku 1962 působila v angažmá v Brémách. Toto hanzovní město si však nedokázala získat, takže se už chtěla vzdát kariéry, jen aby z Brém unikla. Poté prošla řadou západoevropských scén, aniž by na ní ulpěl lesk slávy.

Šanci, která z ní přes noc učinila novou hvězdu operního nebe, jí přinesla až náhoda. Dodnes se o tom vyprávějí legendy: v dubnu 1965 zaskočila bez zkoušky v newyorské Metropolitní opeře za nemocnou sólistku Marilyn Horneovou v titulní roli opery Lucrezia Borgia. Obecenstvo, zpočátku chladné, uchvátila. Aplaus pak trval přes dvacet minut a ani kritikové nešetřili chválou. Nabídky hudebních vydavatelství se začaly hrnout.

Sopranistce se otevřely velké operní scény a od té doby zpívala snad ve všech významných operách po celém světě, včetně newyorské Met či milánské La Scaly. Ohromovala nejen hlasovými dispozicemi, ale také šířkou repertoáru. Se zhruba devadesáti nastudovanými rolemi hledala mezi ostatními operními pěvci těžko konkurenci. Proslula především interpretací oper Gioachina Rossiniho, Vincenza Belliniho a Gaetana Donizettiho. Je také považována za objevitelku světoznámého tenoristy Josého Carrerase.

Hvězdná sopranistka, která si v roce 1964 vzala tenoristu Bernabého Martího, zvládla nejen kariéru, ale rovněž výchovu syna a dcery. Dcera Montserrat Martíová kráčí dokonce v matčiných stopách, ačkoli původně studovala balet. Obě často vystupovaly společně, manžel Caballéové se však musel po infarktu profesionálního zpěvu vzdát. V listopadu se ale dožije 90 let.

Zdravotní problémy měla i Caballéová. Lékaři jí odstranili tumor na mozku, následovala rakovina prsu, perforace žaludku a srdeční kolaps. Zdravotní problémy jí přinášela i nadváha. Ze své postavy si ovšem umělkyně nikdy nic nedělala: "Dobré na tom je, že tak není nápadný můj velký nos."

Montserrat Caballéová byla jednou z mála, která bourala všechny pověsti o nepřístupnosti velkých hvězd. Navíc svůj život spojila s dobročinností. V říjnu 2002 šel například výtěžek z jejího koncertu ve výši jednoho milionu korun na pomoc vesnici Klecánky, která byla těžce postižena povodní. Byla také vyslankyní dobré vůle Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

V dubnu 2014 byla Caballéová obviněna, že v daňovém přiznání za rok 2010 zatajila příjem kolem 500 tisíc eur. Hrozícímu vězení unikla, ale byla jí vyměřena pokuta překračující částku 250 000 eur, zhruba 6,4 milionu korun.

Postavu neměla, ale její hlas to bohatě vynahradil, míní odborníci

"Byl to i v té obrovské konkurenci druhé poloviny 20. století nádherný koloraturní soprán. To, co jí chybělo na postavě pro ztvárnění operních heroin, vynahrazovala nejen technikou, ale i vzácnou barvou hlasu. Už to, že se mohla postavit jako rovnocenná partnerka vedle Plácida Dominga, Josého Carrerase a Luciana Pavarottiho, o něčem svědčí," řekl  hudební publicista Jiří Černý agentuře ČTK.

Caballéová podle Věry Drápelové, odbornice na klasickou hudbu a operu, znala limity svého hlasu, repertoár si vybírala obezřetně a nechala si poradit. Začínala s Mozartem, pak se prosadila v klasickém italském bel cantu a ve Verdiho operách. Zvládla však i některé Wagnerovy role. Dnes se klade velký důraz na zjev, od pěvkyň se žádá, aby vypadaly jako modelky, pěvecká technika často stojí v pozadí.

"Takovým požadavkům paní Caballéová jistě neodpovídala. Nicméně když přišla na jeviště, tak prostě přišla osobnost, která danou postavu uměla stvořit hlasem a vnést do ní charisma," doplnila publicistka.

 

Právě se děje

Další zprávy