Zemřela hardrocková legenda, zpěvák Ronnie James Dio

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
17. 5. 2010 10:54
Zpěvák se proslavil s Black Sabbath, Rainbow i Dio
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Ve věku 67 let zemřela legenda hard rocku a metalu, zpěvák Ronnie James Dio. Hardrockový démon malého vzrůstu před více než třiceti lety nahradil Ozzyho Osbourna v čele metalové kapely Black Sabbath; proslavil se také účinkováním se skupinou Rainbow a s vlastní kapelou Dio.

Diovi je připisován i "vynález" slavného gesta - malíčku a ukazováčku vztyčených jako "ďábelské rohy".

Zpěvák zemřel v neděli před osmou hodinou ranní. "Mnoho, mnoho přátel a rodina se s ním osobně rozloučilo, než pokojně skonal," sdělila jeho žena Wendy, jež byla i jeho manažerkou.

Dio se narodil v americko-italské rodině v New Hampshire jako Ronald James Padavona. Začínal ve skupině Elf, která v roce 1974 hrála jako předkapela slavných Deep Purple. Když se pak kytarista Deep Purple Ritchie Blackmore rozhodl založit vlastní soubor Rainbow, angažoval Dia jako zpěváka.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V roce 1979 pak Dio odešel k další legendární skupině - Black Sabbath, v níž vystřídal Ozzyho Osbourna. S Black Sabbath nahrál hned v roce 1980 například desku Heaven And Hell, jedno z ikonických alb tvrdého rocku.

Za jeho éry vznikla tři alba; z kapely odešel poté, co se prý pohádal o to, že má málo fotografií na obalu živého alba Live Evil. Kytarista Tony Iommi ho dokonce nazval "malým Hitlerem".

Po odchodu od "Sabatů" se realizoval se svou kapelou Dio; k jejím největším hitům patřil song Holy Diver, s přestávkami hráli a točili desky až do roku 2004.

Nakonec se k Black Sabbath v roce 2006 znovu vrátil - tentokrát do projektu Heaven and Hell, což jsou v podstatě muzikanti z Black Sabbath bez Osbourna.

Loni v listopadu Dio oznámil, že má rakovinu žaludku. Zdálo se, že léčba zabírá; ale začátkem května formace Heaven and Hell sdělila, že kvůli jeho nemoci ruší koncertní turné po Evropě.

Týká se to i putovního festivalu Sonisphere, který se letos poprvé zastaví v Česku. Akce, která láká hlavně na "velkou thrashmetalovou čtyřku", se přesunula na letiště v Milovicích.

 

Právě se děje

Další zprávy