Zemřela bosonohá diva world music Cesária Évora

Kultura Kultura
17. 12. 2011 20:28
Bylo jí 70 let, slávy se dočkala na prahu padesátky
Foto: Aktuálně.cz

Praia - Ve věku 70ti let zemřela slavná představitelka world music Cesária Évora z Kapverdských ostrovů. Světově proslulá zpěvačka zemřela v nemocnici na rodném ostrově São Vicente tři měsíce poté, co se rozhodla nekoncertovat, protože se cítila velmi slabá. V květnu 2010 se podrobila operaci srdce.

Évora v dubnu 2005 vystoupila v Praze a ani tehdy nezůstala nic dlužna své přezdívce bosonohá diva; na pódium se za doprovodu sedmičlenné kapely vydala bez bot.

Díky svému hlasu byla zpěvačka srovnávána s Billie Holiday. S jazzovou zpěvačkou ji spojovala i vášeň k návykovým substancím – v jejím případě cigaretám a alkoholu.

Podle muzikologů Cesária Évora ve své tvorbě spojovala portugalské fado s africkou kulturou. Byla asi nejvýznamnější představitelkou stylu morna, jenž se vyznačuje bluesově melancholickou, nostalgickou náladou a jehož poetické texty obvykle vyjadřují marné milostné toužení po nedobytném ženském objektu. Stejně tak je do nich otištěna zkušenost s otroctvím a izolovanost ostrovů.

Deník Le Monde v roce 1991 napsal, že pod jejím hlasem roztává duše a že patří do extraligy "barových zpěvaček". „Cesária znamená pro mornu to, co znamenají pro jazz Duke Ellington a Louis Armstrong,“ napsal o ní newyorský měsíčník Global Rhythm.

"V naší hudbě je spousta věcí," řekla sama zpěvačka v roce 2000 v rozhovoru pro AP. "Někdo říká, že je jako blues nebo jazz. Jiní v ní slyší brazilskou nebo africkou hudbu. Ale nikdo neví, co přesně v ní je - ani ti nejstarší."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Narodila se v roce 1941 na zmíněném ostrůvku v  Kapverdském souostroví ležícím poblíž afrických břehů, bývalé portugalské kolonii, která získala nezávislost v roce 1975. K hudbě ji přivedl její otec, který hrál na housle. Po jeho smrti ji matka jako sedmiletou odložila do sirotčince.

Od šestnácti let Évora zpívala po tři desetiletí po barech v kosmopolitním přístavním městě Mindelo na ostrově São Vicente, kam přijížděli námořníci všech národností. První desku La Diva Aux Pieds Nus (Bosonohá diva) však nahrála až v roce 1988 v Paříži. Tam ji v čase vzrůstajícího zájmu o world music pozval Francouz s kapverdskými kořeny.

Světový průlom nastal se třetím albem Miss Perfumado v roce 1992. Prodalo se ho přes 300 000 kopií a zpěvačka s ním absolvovala několik koncertních šňůr. Deska Cesaria z roku 1995 jí pak přinesla první z pěti nominací na Grammy, turné ve velkých halách a milionové prodeje. Évora vydala celkem deset studiových alb; titul Voz d'Amor z roku 2003 získal  Grammy za world music album.

Do rodného města se často vracela i v dobách největší slávy; nechala tu přebudovat dům z dětsví, kde s ní bydlela rodina i přátelé.

 

Právě se děje

Další zprávy