Zemřel hudebník Milan Schelinger, bratr zpěváka Jiřího vedl monarchisty

Magazín Magazín
12. 2. 2023 16:10
S kapelami Projektil nebo The Plastic People of the Universe spolupracoval Milan Schelinger. Kytarista, zpěvák, bratr známějšího Jiřího Schelingera a také někdejší předseda monarchistické strany zemřel uplynulý pátek ve věku 70 let.
Milan Schelinger (uprostřed) na koncertu k nedožitým 60. narozeninám svého bratra Jiřího Schelingera v pražské Retro Music Hall, 2011.
Milan Schelinger (uprostřed) na koncertu k nedožitým 60. narozeninám svého bratra Jiřího Schelingera v pražské Retro Music Hall, 2011. | Foto: ČTK

O úmrtí informoval server Novinky.cz. Milan Schelinger vystupoval s písněmi bratra Jiřího, který sám zemřel v roce 1981. O sourozenci také vydal knihu a roku 2011 mu v Čestmírově ulici v pražských Nuslích odhalil pamětní desku. 

Právě v Nuslích prožil Milan Schelinger velkou část života. Narodil se 18. února 1952 v Bousově. Otec bratrů Schelingerových byl učitelem hudby, Milan začal v dětství hrát na housle a později na kytaru.

"V Čestmírově ulici, kde jsme bydleli, parkovaly jen dva automobily. Po ulicích jezdili pivovarští koně táhnoucí vozy se sudy nebo poštovní modré vozy tažené rovněž koňmi. A nedaleko byla pole s ječmenem a bramborami, tam už pro nás začínal venkov," vzpomínal na 50. léta, kdyby byly Nusle ještě periferií metropole. "Na náměstí Bratří Synků stály výstavní domy, jako jsou v Pařížské, a v postranních ulicích byly obyčejné dělnické činžáky se společnou vodou a záchody na pavlačích," řekl v interview, které otiskl měsíčník Tučňák vydávaný Městskou částí Prahy 4.

V 80. letech vystupoval s kapelou Projektil, později spolupracoval s undergroundovými The Plastic People of the Universe. Založil též formaci Milan Schelinger Band. Mimo jiné byl výtvarníkem, s Vladimírem Renčínem uspořádal několik výstav. Angažoval se rovněž v politice. Mezi lety 1997 a 2001 předsedal Koruně české, monarchistické straně Čech, Moravy a Slezska. 

 

Právě se děje

Další zprávy