Zemřel zpěvák Joe Cocker, nezaměnitelný hlas rockových balad

ČTK ČTK
22. 12. 2014 19:59
Joe Cocker podlehl blíže neurčené nemoci. Bylo mu sedmdesát let.
Joe Cocker.
Joe Cocker. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Ve věku sedmdesáti let zemřel populární anglický zpěvák Joe Cocker, známý svým nezaměnitelným nakřáplým hlasem. Několikrát vystupoval i v České republice.

Oznámila to v pondělí britská televizní stanice BBC s odvoláním na Cockerova agenta Barrieho Marshalla. Zpěvák podle něj podlehl blíže neurčené nemoci.

Joe Cocker zpívá song With A Little Help From My Friends ve Woodstocku.
Joe Cocker zpívá song With A Little Help From My Friends ve Woodstocku.

Cocker byl specialistou na rockové balady, proslavil se coververzemi, z nichž některé jsou daleko známější než verze původních interpretů.

Narodil se 20. května 1944 jako John Robert Cocker v Sheffieldu. Začínal jako bubeník v kapele The Cavaliers a na sklonku 60. let vystupoval s kapelou The Grease Band. Prorazil v roce 1968 se skladbou dvojice Lennon - McCartney With A Little Help From My Friends.

První vrchol popularity zažil v roce 1969 po vystoupení na Woodstocku. V 70. letech pak zažil Cocker divoké období, kdy holdoval alkoholu i drogám. Po několika odvykacích kúrách a s vizáží dokumentující prožité zkušenosti se na začátku 80. let připomněl deskou Sheffield Steel a na vrchol hitparády v USA se vrátil duetem s Jennifer Warnes.

Definitivního comebacku se dočkal v 90. letech; v roce 1994 bylo výborně přijato album Have a Little Faith a o dva roky později "unplugged" kolekce Organic.

Byl držitelem několika cen, včetně ceny Grammy za duet s Jennifer Warnesovou Up Where We Belong, který dostal v roce 1983 i Zlatý glóbus a Oscara za nejlepší původní píseň (k filmu Důstojník a džentlmen). V roce 2008 byl Cockerovi udělen Řád britského impéria.

Podívejte se na celý koncert Joe Cockera k poslednímu albu Fire it Up z roku 2013.
Podívejte se na celý koncert Joe Cockera k poslednímu albu Fire it Up z roku 2013.

Poslední desku Fire It Up, která obsahuje klasické soulové písně, balady i energické skladby, vydal Cocker v roce 2012. Celkem vydal dvaadvacet studiových desek, téměř dvacítku kompilací a tucet koncertních alb.

Joe Cocker několikrát koncertoval v České republice, naposledy loni v květnu v pražské O2 areně. Předtím vystoupil v Praze v listopadu 2010, kdy prezentoval svou desku Hard Knocks; týž rok v červnu koncertoval i v Brně, kam se tehdy vrátil po deseti letech. V prosinci 2007 téměř zaplnil Sazka Arenu v Praze a ve stejném roce se představil i ostravskému publiku. Poprvé v ČR vystoupil v červnu 1998 v Ostravě.

 

Právě se děje

Další zprávy