Zemřel zpěvák a kytarista Don Everly, polovina slavného dua The Everly Brothers

ČTK ČTK
22. 8. 2021 21:53
Ve věku 84 let zemřel zpěvák a kytarista Isaak Donald "Don" Everly, který s bratrem tvořil slavné duo The Everly Brothers. Hudební časopis Rolling Stone je v minulosti označil za jedny z průkopníků rokenrolu. Mladší z dvojice Phillip "Phil" Everly zesnul v roce 2014 jako 74letý.
Zpěvák a kytarista Isaak Donald "Don" Everly (vpravo), polovina rockového dua The Everly Brothers.
Zpěvák a kytarista Isaak Donald "Don" Everly (vpravo), polovina rockového dua The Everly Brothers. | Foto: ČTK

Podle rodiny hudebníka zemřel Don Everly v sobotu doma v americkém Nashvillu. "Žil podle toho, co cítil ve svém srdci," uvedla rodina. Příčinu úmrtí neupřesnila. Zpěvák po sobě zanechal čtyři děti. Přežila ho i jeho matka, které je 101 let.

Společně s bratrem začal Don Everly vystupovat roku 1957, v následujících pěti letech si jejich písně získaly miliony fanoušků a obsadily první místa hitparád.

Proslavily je zejména hity jako Bye, Bye Love, Wake Up, Little Susie nebo All I Have To Do Is Dream. Hudební časopis Rolling Stone v minulosti označil The Everly Brothers za nejvlivnější vokální rockové duo, které ovlivnilo i spoustu hvězd 60. let, jako byli The Beatles, Simon a Garfunkel nebo The Beach Boys.

"Everly Brothers byli nejspíš vlivnější než Elvis Presley, když celou zemi prodchnuli novým zvukem rokenrolu," uvedl magazín, který duo zařadil na 33. místo v žebříčku stovky nejvýznamnějších hudebníků.

Pouze v letech 1973 až 1983 zkoušeli bratři Everlyovi pracovat nezávisle na sobě, pak ale začali opět spolupracovat. Na internetu je k vidění například jejich vystoupení právě z roku 1983. O tři roky později byli The Everly Brothers uvedeni do tehdy čerstvě založené Rokenrolové síně slávy, v roce 1997 pak získali cenu Grammy za celoživotní dílo.

 

Právě se děje

Další zprávy