Zemřel zakladatel legendárních Tangerine Dream Edgar Froese

ČTK ČTK
24. 1. 2015 20:09
Tangerine Dream byli průkopnickou kapelou v oblasti elektronické hudby od sedmdesátých let. Froese byl jediným členem, který v ní zůstal po celou dobu její dosavadní existence.
Edgar Froese.
Edgar Froese. | Foto: TD

Berlín - V sedmdesáti letech zemřel v úterý ve Vídni německý pionýr elektronické hudby a zakladatel skupiny Tangerine Dream Edgar Froese. Na internetu o tom dnes informovali jeho kolegové, podle nichž byla příčinou náhlé smrti plicní embolie.

Podívejte se na koncert Tangerine Dream v katedrále v Coventry v roce 1975.
Podívejte se na koncert Tangerine Dream v katedrále v Coventry v roce 1975.

Nonkonformní tvůrce založil legendární skupinu Tangerine Dream v roce 1967 a uskupení pak díky svému futuristickému zvuku psalo dějiny moderní populární hudby. Vodu rozčeřilo už svým debutem Electronic Meditation z roku 1970 a celkem vydalo 130 desek.

Skupina je spolu s další německou kapelou Kraftwerk považována za jednoho z nejdůležitějších průkopníků elektronické hudby a několikrát byla nominována na cenu Grammy.

Froese se narodil v den vylodění spojenců v Normandii, 6. června 1944. Původně se chtěl stát výtvarníkem a studoval malířství v Berlíně. Od 70. let se ale věnoval hlavně hudbě a byl jediným členem Tangerine Dream, který ve skupině vydržel po celou dobu její dosavadní existence. Celkem se ve skupině vystřídalo 40 hudebníků.

 

Právě se děje

Další zprávy