Zemřel v Česku dobře známý kytarista Hiram Bullock

27. 7. 2008 14:48
Hrál s Monkey Business i v kapele Richarda Müllera
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve věku 52 let zemřel jazz-funky-rockový kytarista Hiram Bullock. Jeho sidemanské schopnosti využívaly mnohé světové hvězdy, dobře ho znali i čeští posluchači. Kromě častých koncertních zastávek se s ním mohli setkat na albech kapely Monkey Business a zpěváka Richarda Müllera.

Podle serveru iDnes podlehl 25. července krčnímu nádoru. Jeho diskografie zahrnuje natáčení i koncerty s jazzovými, funkovými i popovými veličinami.

Paří mězi ně David Sanborn, Jaco Pastorius, Pete Townsend, Chaka Khan, Sting, James Brown a Miles Davis, stejně jako Barbara Streisand, Burt Bacharach a Roberta Flack.

"Nechci se vychloubat, ale myslím, že s Hiramem máme v podstatě kamarádskej vztah. Je to hrozně vstřícnej člověk a věřím tomu, že když půjdu po New Yorku a zavolám mu, vezme mě tam někam na pivo. A mít takovýho kámoše, to je radost," řekl o Bullockovi v jednom rozhovoru zpěvák Monkey Business Matěj Rupert.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Kytarista hostoval na jejich deskách Save The Robots a Resistance Is Futile. Byl také členem kapely Richarda Müllera, se kterým ho seznámil v New Yorku bubeník Omar Hakim, další známý studiový hráč.

Bullock hrál na Müllerově albu 44 i na koncerteh; zní také na loňském ceněném živém DVD - kde se s Hakimem objevili další "Müllerovi" Američané, Will Lee, Mike Caffrey a Clifford Carter.

Hirama Bullocka bylo možné v posledních letech vídat s jeho sólovými projekty hlavně v pražském Lucerna Music Baru.

Na českých pódiích hrál naposledy loni. V roli předskokana se tehdy představila česká instrumentální funky jazzová kapela WORK, SHOP & MORE složená z vyhledávaných studiových a koncertních hráčů.

Bullock se narodil v roce 1956 v Osace v Japonsku, ve dvou letech se dostal do Ameriky. Jako dítě studoval klavír, svůj první recitál zahrál už v šesti. V jedenácti začal se saxofonem a později jako teenager na střední škole hrál na basu v několika skupinách, napsal server superbeat.cz.

V šestnácti vyměnil basu za kytaru. Navštěvoval hudební školu Univerzity v Miami, kam chodili také Pat Metheny a Jaco Pastorius a kde také potkal hudebníky, se kterými později spolupracoval.

V roce 1985 vydal první sólovou desku First Class Vagabond; poté následují fusionová alba v půli devadesátých let dvě silné rockové desky, které daly vyniknout jeho pohybu po hmatníku.

Jeho nejjazzovější počin je určitě album Late Night Talk z roku 1996, Carrasco je poctou latinsko-americké hudbě, zatímco mileniální Guitar Man je návratem k rockovým-fusionovým kořenům.

V roce 2001 se Bullock představil i jako zdatný textař se zálibou v popových tématech s albem Try Livin' It.

 

Právě se děje

Další zprávy