Zemřel Springsteenův saxofonista, Velký muž Clemons

Pavel Kroulík
19. 6. 2011 13:29
Zakládajícímu členovi E Street Bandu bylo 69 let
Foto: Reuters

Washington - V 69 letech zemřel Clarence Clemons, jeden z nejlepších rock 'n' rollových saxofonistů, jenž v 70. letech utvářel typický zvuk E Street Bandu, doprovodné kapely Bruce Springsteena.

Clemons přezdívaný Big Man (Velký muž) byl známý svou hřmotnou postavou a stejně zemitou a energickou hrou na tenorsaxofon. Jeho sóla zní na hitech Born to Run, Jungleland, Prove It All Night, Badlands, The Ties That Bind, Bobby Jean nebo I'm Goin' Down.

"Clarence byl velký saxofonista, který reprezentoval celou tradici rock 'n' rollu a R&B," řekl o něm v roce 2006 kytarista Steven Van Zandt, druhý významný člen E Street Bandu.

Foto: Reuters

Clemons byl hospitalizován počátkem týdne na Floridě, když utrpěl mrtvici, a v sobotu podlehl následným komplikacím.

Narodil se v rodině majitele obchodu s rybami a baptistického kazatele; jeho první hudební zkušeností byl gospel. V devíti mu dal otec alt safoxon, poté hrál ve školní kapele na baryton.  Až na střední přesedlal na tenor saxofon, v té době byl i nadějným hráčem amerického fotbalu.

Ve studiu byl poprvé v osmnácti s budoucími členy kapely Parliament-Funkadelic. Mezi lety 1961 - 65 byl členem kapely he Vibratones, která hrála hity Jamese Browna.

Jeho story o tom, jak se v roce 1971 poprvé setkal se Springsteenem, patřila k folkloru E Street Bandu a vlastně i celého rocku. Často svoji verzi přednášel na koncertech a zvěčněna byla i v písni Tenth Avenue Freeze-Out.

Čtěte také:
Když Springsteen vytáhne odřezky, je z toho výběr hitů
Springsteen: dvojitá klasika od podlahy
Kouzlo Bruce Springsteena pořád funguje

V té době hrál kapelou s kapelou Norman Seldin & The Joyful Noyze, která patřila ke stejnému okruhu hudebníků jako Springsteen. V září 1971, o pauze při jednom z koncertů v Asbury Parku, se šel do nedalekého klubu The Student Prince na podívat Bruce Springsteen Band, o kterém slyšel. Byla prý deštivá větrná noc; když otevřel dveře, závěsy se rozlétly a kapela vytřeštila oči na muže vyplňujícího celé dveře.

Foto: Aktuálně.cz

„Řekl jsem jen Springsteenovi „Chci si zahrát s vaší kapelou" - a on odpověděl „Jasně, dělej, co chceš". První píseň byla Spirit In The Night. Dívali jsme se při hraní s Brucem jeden na druhého a neřekli ani slovo. Věděli jsme, že jsme našli chybějící články našich životů. Bruce byl to, co jsem hledal. Vypadal jako vychrtlé dítě, ale byl vizionář a chtěl následovat svůj sen. A od té doby jsem součástí historie," vyprávěl Clemons a dodával: „Bruce to popisuje jinak, ale já vám říkám pravdu, jsem baptista."

V červenci 1972 Springsteen nahrával své debutové album Greetings from Asbury Park, N.J. a s The Joyful Noyze několikrát jammoval. Když se rozhodl, že chce v písních  Blinded By The Light a Spirit In The Night saxofon, zavolal právě Clemonsovi.

V říjnu pak Springsteen sestavil kapelu, aby mohlu s novou deskou vyrazit na turné. Spolu s Garry Tallentem, Danny Federicim a Vini Lopezem se v sestavě  objevil i Clemons, jenž se záhy stal jedním z ikonických členů kapely nejen díky své hře. V koncertní recenzi z roku 1975 ho magazín Rolling Stone popsal jako „úžasně zlověstného" a dával ho do protikladu k zuřivému kytaristovi Stevenu Van Zandtovi.

V pozdějších letech byl Clemons využíván méně, takže si k saxofonu občas přibral i kytaru, ale pořád patřil k pilířům kapely. Proto těžce nesl, když Springsteen v roce 1989 skupinu na víc než dekádu rozpustil. Návrat starých časů se však nekonal ani po reunionu. Spíš bavil publikum, navíc se začaly projevovat zdravotní problémy, podstoupil například náhradu kyčelních kloubů. Osmiměsíční turné z roku 2009 popsal jako čisté peklo.

Foto: Reuters

Kromě Springsteena pracoval Clemons na sólových projektech, nahrával i s jinými hudebníky. V 90. letech měl skupinu Clarence Clemons & the Red Bank Rockers, poté hrál s The Temple of Soul.

Ze spoluprací je nejznámější jeho duet You're a Friend of Mine s Jacksonem Brownem z roku 1985; z téhož roku je jeho sólo v hitu Arethy Franklinové Freeway of Love. Byl na turné s Ringo Starrem, jeho saxofon zní i na Born This Way, nové letošní desce Lady Gaga. 

196 centimetrů vysoký a 130 klio vážící hudebník se objevil také v několika filmech a v řadě televizních seriálů a show. Před kamerou debutoval v roce 1977 ve Scorseseho muzikálu New York, New York. V roce 2009 vydal paměti "Big Man: Real Life and Tall Tales".

Při nahrávání přelomového alba Born to Run v roce 1975 Clemons strávil 16 hodin ve studiu kvůli sólu v devítiminutovém songu Jungleland, který desku uzavírá. „Tvorba je jako víra," komentoval to pak. „Chtěl jsem se mu (Springsteenovi) odevzdat. Chtěl jsem aby, lidé říkali: To sólo mi zachránilo život. A tak jsem dělal svou práci." 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy