Zemřel populární dýdžej Avicii. Po operaci nevystupoval, hudbě se ale dál věnoval ve studiu

Reuters AP, Reuters, AFP
20. 4. 2018 20:13
Byl jedním z průkopníků současné vlny elektronické hudby označované zkratkou EDM. „Začal jsem produkovat v šestnácti, na turné jsem jezdil od osmnácti. Od té doby jsem do toho šel na sto procent," říkal.
Avicii zemřel krátce poté, co byl za nové EP nominován na cenu Billboard Music Award.
Avicii zemřel krátce poté, co byl za nové EP nominován na cenu Billboard Music Award. | Foto: Reuters

V Sultanátu Omán, který leží v jihovýchodní části Arabského poloostrova, byl tento pátek nalezen mrtev osmadvacetiletý dýdžej a hudební producent známý jako Avicii. S odvoláním na jeho agentku Dianu Baronovou to napsala agentura AP.

"Rodina je tím zkroušená a všechny prosíme, aby v tomto těžkém období ctili její soukromí," uvedla agentka.

Příčina úmrtí zatím není známá. Hudebník však v minulosti trpěl akutní pankreatitidou, tedy zánětlivým onemocněním slinivky břišní. V jeho případě ji částečně způsobila nadměrná konzumace alkoholu.

Před čtyřmi lety doktoři Aviciimu odstranili žlučník a apendix. Kvůli rekonvalescenci pak hudebník zrušil několik vystoupení, nakonec roku 2016 přestal vystupovat úplně. Dál ale vytvářel hudbu ve studiu.

"Byla to šíleně bláznivá cesta. Začal jsem produkovat v šestnácti, na turné jsem jezdil od osmnácti. Od té doby jsem do toho šel na sto procent," řekl Avicii předloni oborovému časopisu Billboard.

"Když se ohlížím za svým životem, říkám si: fakt jsem všechno tohle udělal? Svým způsobem to byla nejlepší doba mého života. Ale měla svou cenu, způsobila mi spoustu stresu a úzkostí," říkal.

"Ta scéna pro mě nebyla. Nešlo o samotná vystoupení, ani o hudbu. Spíš všechno to kolem. Nikdy jsem se v tom necítil přirozeně," vysvětloval Avicii, proč přestal koncertovat.

"Obecně jsem spíš introvert. Vždy to pro mě bylo těžké. Asi jsem z toho měl příliš mnoho negativní energie."

Úspěch měl Aviciiho singl Wake Me Up! se zpěvákem Aloem Blaccem. | Video: Columbia Records

Avicii se narodil roku 1989 ve Švédsku jako Tim Berg. "Slovo Avicii vyjadřuje v buddhistickém slangu nejnižší úroveň pekla. Není za tím však potřeba hledat cokoliv prazvláštního, mně se prostě jen líbilo, jak to slovo zní," vysvětloval svou přezdívku v rozhovoru pro server Techno.cz.

V uplynulé dekádě se Avicii stal jedním z průkopníků současné vlny elektronické hudby označované zkratkou EDM. Patřil k dýdžejům, kteří se svou koncertní show vyprodávali sportovní haly a jež žánru EDM pomohli do celosvětových hitparád.

Postupně Avicii získal dvě hudební ceny MTV, jednu sošku Billboard Music Award a dvakrát byl nominován na Grammy.

Širší veřejnost jej mohla znát také jako jednoho z producentů tři roky starého alba zpěvačky Madonny zvaného Rebel Heart nebo prostřednictvím desky A Sky Full of Stars britských Coldplay, kterou zpestřil vrstvami elektronických efektů a samplů.

Aviciiho patrně největším hitem byl track zvaný Levels z roku 2011, v němž nasamploval hlas soulové zpěvačky Etty James. Dva roky nato producent vydal debutové album nazvané True.

Úspěch měly také Aviciiho singly Wake Me Up! se zpěvákem Aloem Blaccem, dále tracky The Days, You Make Me nebo Without You se švédským zpěvákem Sandrem Cavazzou, které bodovalo také v českých hitparádách.

Vloni švédský dokumentarista Levan Tsikurishvili natočil o Aviciim celovečerní film nazvaný Avicii: True Stories.

Předloni časopis Forbes označil Aviciiho za dvanáctého nejlépe placeného dýdžeje světa, za rok 2015 prý utržil 14,5 milionu dolarů.

Avicii v pátek zemřel krátce poté, co byl za své loňské hitové EP Avicii (01) opět nominován na cenu Billboard Music Award.

Na zprávu o úmrtí v pátek večer hned začal reagovat hudební svět. "Je smutné dozvědět se o Aviciiho úmrtí. Byl příliš mladý a stalo se to příliš brzy," kondolovala jako jedna z prvních zpěvačka Dua Lipa.

Přidal se také dýdržej Deadmau5, který přitom Aviciiho dříve kritizoval za rozhodnutí tak brzy skoncovat s vystupováním naživo. "Všechny hádky stranou, nikdo nemůže popřít, co dokázal a udělal pro moderní taneční hudbu. Jsem na něj pyšný," napsal Deadmau5. "Byl bych hrozně rád, kdybychom po sobě mohli poštěkávat až do našich šedesáti let," dodal.

Když Avicii před pěti lety poskytl rozhovor streamovací službě Spotify, která pomohla dostat jeho hudbu k širší veřejnosti, byl mimo jiné tázán, co by si přál dělat za deset let.

"Asi totéž jako teď. Jen bych možná méně vystupoval naživo a víc produkoval," odvětil producent.

 

Právě se děje

Další zprávy