Zemřel pátý Brouk, Neil Aspinall

Red kul
25. 3. 2008 11:10
Blízkého přítele The Beatles skolila rakovina

New York - Rakovina plic ukončila v New Yorku ve věku 66 let život Neila Aspinalla, blízkého přítele, řidiče a asistenta legendárních The Beatles. Zemřel v neděli v noci.

S odvoláním na bývalé členy kapely to uvedla agentura Reuters.

Muž, o němž se často mluvilo jako o "pátém Broukovi", studoval v Liverpoolu společně s Paulem McCartneym a Georgem Harrisonem. Po čtyřicet let byl důvěrníkem hudebníků a dohlížel také na jejich podnikatelské impérium Apple Corps.

"Všem jeho přátelům a milovaným bude nesmírně chybět, ale navždy si na něj uchovají vzpomínky jako na skvělého muže," uvedl McCartney, Ringo Star a vdovy po Johnu Lennonovi a Harrisonovi ve společném prohlášení.

"Pátých Brouků" bylo ovšem povícero. Hovořilo se tak také o manažerovi skupiny Brianu Epsteinovi či původním basistovi Stuartu Sutcliffovi.

Podle Harrisona, jenž zesnul v roce 2001, byl však Aspinall jedním z pouze dvou mužů, kteří si takový titul mohou připisovat.

Aspinall, jemuž byla rakovina diagnostikována teprve před dvěma měsíci, odstoupil z funkce šéfa Apple Corps, která zašťiťovala a zašťiťuje všechny finanční aktivity The Beatles, teprve loni. Vedl ji přitom od jejího vzniku v roce 1968.

Brouci byli Aspinalliho celým životem. Vozil je nejen ještě prastarým vanem na tour, ale zpíval třeba ve sboru při natáčení nesmrtelné "Žluté ponorky". Svou ženu Suzy Ornsteinovou potkal při natáčení filmu Perný den.

Je považován za "udržovatele" popularity The Beatles i po jejich rozpadu. Byl například hlavním producentem projektu Beatles Antology v letech 1995 až 1996.

 

Právě se děje

Další zprávy