Zemřel Mitch Mitchell, bubeník Jimi Hendrixe

Kultura Kultura, Red Kul
13. 11. 2008 12:20
Členovi slavného tria Experience bylo 61 let

Portland - Bubeník Micth Micthell, který proslul coby člen sestavy Jimi Hendrix Experience, byl ve středu nalezen mrtev v pokoji hotelu Benoson v americkém Portlandu.

Lékař konstatoval, že jednašedesátiletý muzikant zemřel přirozeným způsobem, přesto bude ještě provedena pitva. Mitchell zemřel záhy poté, co dokončil americké turné vzpomínkové kapely  Experience Hendrix Tour.

Mitch Mitchell byl po boku baskytaristy Noela Reddinga druhým Angličanem v Hendrixově kapele, která nejslavnějšího kytaristu všech dob katapultovala ke slávě na konci šedesátých let.

Bubeník byl posledním žijícím členem rock 'n' rollových hrdinů; Redding zemřel v roce 2003. K Hendrixovi se Mitchell připojil v roce 1966. Tehdy sotva dvacetiletý hudebník od spolupráce příliš nečekal. „Bral jsem to jako job tak na dva týdny," vzpomínal později.

Nakonec byly ze dvou týdnů tři alba  - Are You Experienced (1967), Axis: Bold as Love (1967) a Electric Ladyland (1968) včetně účasti na legendárním vystoupení na festivalu Woodstock s proslavenou verzí americké hymny.

Hendrix, hudebník s afroamerickými, černošskými i čerokézskými předky, byl brilantní technik. Ale stejně jako sólové vyhrávky - jež připomínaly jazzové sólisty - ho proslavily experimenty s kytarovými efekty a psychedelické zvukové hradby na hraně surovosti. Do té doby neslýchaná hudba odrážela ideály svobody 60. let stejně jako chaos 20. století. 

Foto: MPTV.net

Mitchell s ním zůstal až do jeho smrti v roce 1970. Poté pokračoval s kapelou Ramatam. Manažerka Experience Hendrix Tour a Hendrixova nevlastní sestra Janie na zprávu o Mitchellově smrti zareagovala: „Byl to úžasný člověk, brilantní muzikant a opravdový přítel."

Bubeník sice hrával na z dnešního pohledu "metalovou" sestavu se dvěma kopáky, ale používal jazzové držení paliček, a přitom upřednostňoval melodiku před technikou. Tvrdí se, že napomohl ke vzniku fusion stylu kombinujícího jazz s rockem.

Kromě Hendrixe si zahrál mimo jiné i s Ericem Claptonem, Johnem Lennonem, Keithem Richardsem nebo Muddy Wattersem.  Bluesrockový kytarista Kenny Wayne Shepherd, který se Experience Hendrix Tour účastnil, prohlásil: „Mitchell znamenal pro bicí to, co Hendrix pro kytaru."

 

Právě se děje

Další zprávy