Zemřel Les Paul, otec gibsonek a moderní hudby

Kultura ČTK Kultura, ČTK, Red Kul
14. 8. 2009 15:20
Svým nástrojem otevřel cestu k rock and rollu

New York - Podílel na úspěchu Erika Claptona, Allman Brothers a Led Zeppelin, hold mu nyní vzdali Slash, Edge, Brian Wilson z Beach Boys i vousáč Billy Gibbons. Ve věku 94 let zemřel ve čtvrtek na komplikace se zápalem plic Les Paul, který svou kytarou otevřel cestu rock and rollu.

Jeho masivní elektrická gibsonka představovala největší konkurenci nástrojům Leo Fendera. Společně s Fenderem patří mezi nejvlivnější postavy v dějinách elektrických nástrojů. 

Foto: Reuters

Neúnavný kutil Les Paul experimentoval i v oblasti studiových nahrávek: objevil techniky overdubbingu - vrstvení nahrávek do jedné stopy - a následně vícestopého nahrávaní i s tím souvisejících vícestopých magnetofonů; zkoušel fázování efektů nebo záznam a přehrávání stop na různé rychlosti, čímž dosahoval originálních zvuků. Pro své novátorství bývá dokonce nazýván "otcem moderní hudby".

Loni jej uvedli do americké Rock'n'rollové síně slávy. "Les Paul je ikonou pro rockery, stejně jako pro lidi z oblasti jazzu a popu," prohlásil o něm loni prezident americké síně slávy Terry Stewart.

Stál u zrodu masivní elektrické kytary, která "umožnila zvuk rock'n'rollu". "Jako otec elektrické kytary byl Les Paul nejen jedním z největších vynálezců, ale také legenda, která inspirovala a přispěla k úspěchu hudebníků z celého světa," prohlásil Dave Berryman, prezident Gibson Guitars.

Lester William Polfuss se narodil 9. června 1915 v americkém státu Wisconsin. Svůj celoživotní flirt s hudebními nástroji začal v osmi letech hrou na harmoniku, později na bendžo a nakonec na kytaru.

Ve třinácti byl již poloprofesionálním hudebníkem v country skupině. Po celý život zůstal aktivním hudebníkem, ale největší slávy si užíval ve 40. a 50. letech, kdy vystupoval se svou ženou tehdejší Mary Fordovou. Mezi jejich neznámější hitparádové zápisy patří Mockin' Bird Hill nebo How High the Moon. Podstatnější ale zůstane jeho vliv na poněkud hlučnější hudbu.

Svou první elektrickou kytaru sestrojil po několika letech práce v roce 1941 - prý byl frustrovaný tím, jak ho na koncertech špatně slyší. Proto vymyslel plné tělo, nikoli dutý nástroj, jaké byly do té doby známy.

Firma Gibson, výrobce kytar, si v květnu 1952 tento model vybrala a uvedla na trh pod jménem Les Paul.
O několik let později tuto kytaru proslavil Eric Clapton, hrál na ni například i Jimmy Page. Gibsonku Les Paul svého času vlastnil i člen Rolling Stones Keith Richards. Ke zvuku gibsonek měl blízko i kytarista U2.

Foto: Reuters

"Vyvracel klišé, že člověk může být dobrý jen v jedné oblasti. Jeho dědictví jako muzikanta i vynálezce ani jeho vliv na rock and roll nebudou nikdy zapomenuty," prohlásil Edge.

Slash z Guns N' Roses na něj vzpomíná nejen jako na hudebníka, vynálezce, ale i mentora, přítele a člověka: "Byl zářným příkladem plnohodnotného žití, tak plný energie a pozitivní."

Modely Gibson Les Paul byly dodávány na zakázku. Dnes se tyto kytary, často z vlastnictví slavných muzikantů, objevují i v různých aukcích.

Les Paul sám zůstal hudebně věrný jazzu a ještě donedávna hrával v jazz klubu Iridium v New Yorku. Originál Les Paul dnes vyrábí firma Gibson, po světě se však prodávají i statisíce kopií, stejně jako v případě Fenderových stratocasterů či telecasterů.

 

Právě se děje

Další zprávy