Zemřel legendární folkový zpěvák Pete Seeger

ČTK ČTK
28. 1. 2014 10:18
Seegera proslavily písně Where Have All The Flowers Gone nebo Turn, Turn, Turn a prokomunistické postoje v době mccarthysmu v USA.
Pete Seeger
Pete Seeger | Foto: Reuters

New York - Legendární folkový zpěvák, skladatel, hudebník a sběratel lidových písní Pete Seeger zemřel ve věku 94 let.

Seeger zesnul v pondělí v noci v newyorské nemocnici po krátké nemoci, uvedl jeho vnuk Kitama Cahill-Jackson. "Zemřel ve spánku a po boku měl svou rodinu. Hospitalizován byl necelý týden," dodal vnuk.

Seeger, který byl známý rovněž jako politický a ekologický aktivista, byl autorem nebo spoluautorem řady hitů, například písní Where Have All the Flowers Gone? (v Česku známé jako Řekni, kde ty kytky jsou, nazpívané mimo jiné Juditou Čeřovskou), If I Had A Hammer (Bylo by to krásný v českém podání Waldemara Matušky) nebo hippie balady Turn, Turn, Turn!

Řadu písní Seeger také zpopularizoval - mimo jiné We Shall Overcome, která se v 60. letech stala hymnou amerického hnutí za občanská práva a která při listopadové revoluci v roce 1989 zněla po řadě českých náměstí v českém překladu Ivo Fischera Jednou budem dál.

Seeger v roce 1964 vystupoval v tehdejším Československu a koncertní záznam byl o rok později vydán ve zkrácené podobě na supraphonském titulu Zpívá Pete Seeger.

Americký folkař, hráč na pětistrunné banjo, dvanáctistrunnou kytaru a flétnu, rovněž proslavil kubánskou Guantanameru, do jejíhož textu, do té doby povětšinou improvizovaného, vložil verše velkého kubánského básníka Josého Martího. Podobně se díky němu stala známá píseň This Land Is Your Land (Ta zem je tvá zem) z repertoáru Woodieho Guthrieho nebo Goodnight Irene z repertoáru Leadbellyho.

Na veřejnosti se zpěvák objevoval i v pozdním věku a nezapřel svou aktivistickou duši. V říjnu 2011 se například v New Yorku připojil k protestujícím na akci Okupujte Wall Street namířené proti společenské a ekonomické nerovnosti. S kolegy hudebníky a davem asi 1000 lidí tehdy kráčel výstavní čtvrtí West Side kolem bank a osvětlených obchodů za zpěvu slavných protest songů ze 60. let.

Peter Seeger se narodil 3. května 1919 v New Yorku. Jeho otec byl muzikolog a hudebně nadaní byli i jeho sourozenci. Studoval sociologii na Harvardově univerzitě a již v devatenácti letech se začal intenzivně věnovat hudbě. Byl zakládajícím členem amerických folkových skupin The Almanac Singers a The Weavers. V roce 1958 zahájil sólovou kariéru.

Ve 30. a 40. letech proslul svými komunistickými názory, pro něž ho někteří jeho oponenti nazývali Stalinův kanárek. Členem komunistické strany byl do roku 1949. V éře mccarthysmu, tedy nevybíravého honu na komunisty a příznivce Sovětského svazu ve Spojených státech, byli on i další členové do té doby populárních The Weavers zařazeni na černou listinu.

 

Právě se děje

Další zprávy