Zemřel kytarista, skladatel a učitel Jiří Jirmal, bylo mu 94 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 12. 2019 14:48
Ve věku 94 let zemřel kytarista, skladatel, publicista a pedagog Jiří Jirmal. Věnoval se jak jazzové hudbě, tak interpretaci vážné hudby a byl považován za zakladatele české kytarové školy. Za rodinu o tom informovala Silvie Marková. Jirmal zesnul 11. prosince, poslední rozloučení se bude konat v úzkém rodinném kruhu.
Jiří Jirmal
Jiří Jirmal | Foto: Aktuálně.cz

Jirmal byl autorem nejpopulárnější české výukové kytarové publikace Škola hry na kytaru a řady dalších hudebně odborných knih. Úspěch jeho žáků na kytarových soutěžích spoluvytvořil fenomén české kytarové školy.

Mezi jeho žáky patří kromě prvního a nejmladšího vítěze prestižní Mezinárodní kytarové soutěže Radio France Vladimíra Mikulky například také již zesnulý jazzman Rudolf Dašek či rocker Michal Ambrož, zakladatel kapel Jasná Páka a Hudba Praha. Jirmalovy skladby vydávají prestižní hudební vydavatelství v Česku i zahraničí.

Jiří Jirmal, vlastním jménem Jiří Novák, se narodil v roce 1925 v Praze. Na kytaru hrál od mládí, a to především jazz. Sám absolvent Pražské konzervatoře byl jejím profesorem v letech 1954 až 1985 a hostujícím profesorem Vysoké hudební školy v německém Saarbrückenu (1985 až 1995).

V 50. a 60. letech se stal vyhledávaným kytaristou a spolupracoval například s Orchestrem Karla Vlacha, orchestrem Karla Krautgartnera, klarinetistou Ferdinandem Havlíkem či kontrabasistou Antonínem Gondolánem. Vystoupil i s Janem Werichem a dalšími umělci či hudebními tělesy.

Byl dlouholetý předseda Československé kytarové soutěže, člen mnoha porot zahraničních soutěží, mezi jinými i světové kytarové soutěže Radio France - Paris. Přestože ta se vždy vyznačovala konkurencí těch nejnadanějších mladých kytaristů z celého světa, v rozmezí 20 let se do jejího finále dostalo 11 Jirmalových studentů a tři z nich získali první cenu.

 

Právě se děje

Další zprávy