Zemřel kytarista Eddie Van Halen, kvůli rakovině a artritidě poslední roky nehrál

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 10. 2020 22:44
Ve věku 65 let zemřel Eddie Van Halen, přední rockový kytarista a zakladatel úspěšné hardrockové kapely, která se jmenovala po něm a jeho bratrovi.
Na snímku z roku 1993 jsou zleva basista Michael Anthony, zpěvák Sammy Hagar, bubeník Alex Van Halen a kytarista Eddie Van Halen.
Na snímku z roku 1993 jsou zleva basista Michael Anthony, zpěvák Sammy Hagar, bubeník Alex Van Halen a kytarista Eddie Van Halen. | Foto: ČTK/AP

O úmrtí informoval britský deník Guardian, zprávu na Twitteru potvrdil Van Halenův syn Wolfgang, který v kapele hrál na baskytaru od roku 2006, kdy mu bylo 15 let. "Nemůžu uvěřit, že tohle musím napsat, ale můj otec Edward Lodewijk Van Halen dnes ráno prohrál dlouhou a namáhavou bitvu s rakovinou," napsal.

"Byl to nejlepší otec, jakého jsem si mohl přát. Každá vteřina, kterou jsem s ním strávil na pódiu i mimo něj, byla dar z nebes. Mám zlomené srdce a z tohohle se asi nikdy nevzpamatuju. Moc tě miluju, táto," dodal Wolfgang Van Halen.

Eddie Van Halen již v roce 2001 oznámil, že má rakovinu jazyka a trpí těžkou artritidou, kvůli níž nemůže hrát. Bojoval také s alkoholem a drogami, absolvoval operaci stehenního kloubu. Rakovina se mu vracela, nejprve roku 2011 a osudově pak napotřetí vloni.

Americko-nizozemský kytarista se narodil roku 1955 v Amsterdamu, vyrůstal ale v Kalifornii. Rockovou kapelu nazvanou Van Halen založil se svým bratrem, bubeníkem Alexem, dále s baskytaristou Michaelem Anthonym a zpěvákem Davidem Lee Rothem v roce 1974. O čtyři roky později vydali debutové album s písněmi jako Runnin’ With the Devil, Jamie’s Cryin’ nebo coververzí You Really Got Me od The Kinks. Desky se prodalo 10 milionů výlisků.

Dalším mimořádným úspěchem bylo album 1984 s hity jako Jump, Panama nebo Hot for Teacher. Nahrávka se v prodejním žebříčku Billboard dostala na druhou příčku za album Thriller od Michaela Jacksona - jehož největší hit Beat It obsahoval právě kytarové sólo od Eddieho Van Halena, připomíná americký rozhlas NPR.

Eddie Van Halen (vlevo) natočil slavné sólo ve skladbě Beat It Michaela Jacksona.
Eddie Van Halen (vlevo) natočil slavné sólo ve skladbě Beat It Michaela Jacksona. | Foto: ČTK/AP

V průběhu následujících let se kytarista kromě nahrávání a vystupování ve Van Halen rovněž podílel na několika písních Black Sabbath a vymyslel vlastní řadu kytar.

Dohromady se desek Van Halen celosvětově prodalo přes 80 milionů a sám Eddie Van Halen se stal synonymem inovativní, obouruční a hbité hry na kytaru, kterou projevoval ve skladbách se silnými riffy, výraznými předehrami a především virtuózními sóly.

V průběhu let Van Halenovi vzdali poctu nejrůznější rockoví kytaristé. Joe Perry z Aerosmith o něm napsal, že "Van Halen znovuvynalezl hru na kytaru", Jeff Beck chválil jeho "úchvatnou techniku", Steve Vai hovořil o Van Halenově "nezměrném přínosu".

Van Halenovo sólo ve skladbě 316 má na YouTube přes 8 milionů zhlédnutí. Záznam pochází z koncertu v roce 1986. | Video: Hazardteam

Podle Toma Morella byl inovátor a podle Phila Collena z Def Leppeard průkopníkem, který "vedle Jimiho Hendrixe definoval elektrickou rockovou kytaru".

"Někdo jako Ed se narodí jednou dvakrát za století. Nejdřív byl Hendrix a potom Eddie Van Halen," přitakal vloni Jerry Cantrell, kytarista skupiny Alice in Chains.

Největší vliv na Van Halena měli kytaristé Eric Clapton či Brian May z kapely Queen. Desítky let hrál Van Halen na nástroj nazvaný Frankenstein, který si roku 1975 sestavil z jednotlivých částí levnějších kytar a speciálně jej upravil.

V roce 2011 ho časopis Rolling Stone zvolil sedmým nejlepším kytaristou všech dob, skupina Van Halen byla uvedena do Rock'n'rollové síně slávy.

Videoklip k jednomu z prvních hitů Van Halen nazvanému Dance The Night Away. | Video: Warner Bros.

Sestava často měnila zpěváky. David Lee Roth ji opustil na vrcholu popularity roku 1985 a vydal se na sólovou dráhu, místo něj pak do Van Halen nastoupil Sammy Hagar. S ním formace v 80. a 90. letech natočila čtyři úspěšná alba 5150, OU812, For Unlawful Carnal Knowledge nebo Balance z roku 1995.

Rok nato Hagar odešel a vrátil se David Lee Roth, kterého však na pozici zpěváka následně nahradil Gary Cherone. Jeho jediná deska s kapelou nazvaná Van Halen III z roku 1998 však komerčně neuspěla.

Od té doby se Hagar i Roth ještě několikrát vrátili, přičemž Roth se roku 2012 podílel na poslední desce A Different Kind Of Truth, vydané po čtrnáctileté pauze.

"Dlouholetá válka Eddieho Van Halena se sólovými zpěváky má svou logiku. Je zakódována přímo v podstatě kapely, v níž exhibicionistický kytarový pyrotechnik neustále bojuje o přízeň publika se stejně exhibujícím zpěvákem. To, co má být divadélkem pro fanoušky, se časem stává skutečností. Pocit až nesnesitelné konkurence vede k tomu, že až příliš výrazný zpěvák dostane od šéfa kapely padáka," napsal hudební kritik Josef Vlček v Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy