Zemřel klarinetista Mládkova Banjo Bandu Ivo Pešák

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 5. 2011 13:57
Příčinou byly pooperační komplikace po bypassu

Praha - V Praze v pondělí zemřel ve věku 66 let klarinetista a zpěvák Banjo Bandu Ivana Mládka Ivo Pešák. ČTK to řekla jeho manželka Milada Pešáková. Příčinou úmrtí byly pooperační komplikace po operaci bypassu, kterou podstoupil před čtyřmi dny v IKEM. Hudebník trpěl i těžkou cukrovkou, kvůli níž mu byly amputovány prsty.

"Pro naši kapelu je to velká ztráta," reagoval dlouholetý spoluhráč Ivan Mládek, v jehož kapele Pešák působil od jejího vzniku. "Angažování Ivo Pešáka byl asi ten nejlepší počin, který jsem pro Banjo Band mohl udělat," konstatoval a vyzdvihl zejména Pešákovy pódiové kreace. K úspěchu "zakladatele tesilového break dance" bezesporu přispěl i jeho zjev.

Pešák se narodil 7. září 1944 v Jaroměři, v kolonce zaměstnání měl uvedeno komik, hudebník, klarinetista, zpěvák a malíř. V roce 1972 absolvoval pražskou konzervatoř, poté působil tři roky ve Středočeském symfonickém orchestru v Poděbradech.

Prošel i několika vesměs dixielandovými kapelami, krátce učil na hudební škole. Určující však bylo angažmá v Mládkově Banjo Bandu; jako zakládající člen v souboru působil s malými přestávkami do konce života. Natočil s ním řadu desek i zábavných televizních pořadů. V menších rolích ho režiséři obsadili i do několika filmových komedií.

Foto: Aktuálně.cz

Banjo Band hudebníka a a baviče Mládka se těšil před listopadem velké popularitě a jeho nahrávky se skvěle prodávaly. Retro dixielandová hudba a image ve spojení s "nesmyslnými" texty byla tehdy osvěžující, a přitom těžko napadnutelná.  "Režimu se asi moje obveselující písničky hodily do krámu," uvažoval po revoluci sám Mládek.

Po revoluci se kapela spojila s TV NOVA a stala se ikonou jejich zábavy (Čundrcountry show, Country estráda). Před několika lety pak nečekaně pobláznili Polsko a následně i Rusko. Vše začalo tím, že v Polsku někdo vystavil na internet dávnou nahrávku České televize s písničkou Jožin z bažin a dodal k ní polské titulky. Kapela pak v zemi i několikrát vystoupila.

V poslední době Banjo Band spolupracoval s TV Barrandov, pro kterou natáčel sitcomy (Cyranův ostrov a poloostrov). Sám Pešák pro stanici chystal pořad Noha 22.

"Na pódiích byl jednou z nejpopulárnějších osobností, jakou jsem v životě poznal. Jen vylezl na pódium, dav bouřil. Nejen tady v Česku, ale i v dalších zemích, kde jsme hráli," vzpomínal Mládek. "Časem se z něj stal snad jediný český hudebník, který sklízel obrovské ovace, aniž vydal jediný tón na klarinet, aniž otevřel ústa, aniž se pohnul." Platilo to i pro publikum na Open Air Music Festivalu Trutnov.

Pešákův pohřeb se uskuteční 16. května ve 14:00 v kostele sv. Jakuba na zámku Zbraslav.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com
 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy