Zemřel jeden ze zakladatelů kapely Kool & the Gang, bylo mu 70 let

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 8. 2021 6:13
Ve věku 70 let tuto sobotu zemřel Dennis Thomas, jeden ze zakladatelů americké funkové a taneční kapely Kool & the Gang. Ta to oznámila na Twitteru. Thomas, známý podle svých iniciál i jako Dee Tee, zemřel pokojně ve spánku v New Jersey.
Dennis Thomas (na snímku z roku 2012) se dožil 70 let.
Dennis Thomas (na snímku z roku 2012) se dožil 70 let. | Foto: ČTK/imago stock&people

Sestava oceněná dvěma Grammy zažila největší slávu v 70. a 80. letech minulého století. Thomas v ní hrál na saxofon, flétnu a bicí, byl ale považován také za mistra choreografie. Kool & the Gang se proslavili hity jako Celebration, Cherish, Ladies' Night, Fresh nebo Get Down on It.

Skupina se představila i českým fanouškům, poprvé roku 2009 v klubu Sasazu a naposledy před dvěma lety v pražském Foru Karlín. Kool & the Gang pocházejí z Jersey City v americkém státě New Jersey. Prodali více než 70 milionů nosičů, za něž získali přes 30 zlatých a platinových alb.

Jejich hudba se objevovala také ve filmech. V Rockym to byla píseň Summer Madness, skladba Open Sesame zazněla v Horečce sobotní noci a singl Jungle Boogie 20 let po jeho vydání připomněl Quentin Tarantino v Pulp Fiction.

Melodie Kool & the Gang často sváděly k samplování v hip-hopu i R&B. Pasáže z jejich skladeb si vypůjčili Brand Nubian, De La Soul, A Tribe Called Quest nebo raper Nas. V roce 2004 se kapela díky kompilaci The Hits Reloaded znovu dostala do hitparády The Billboard R&B.

 

Právě se děje

Další zprávy